31. května 2023 v 22:00 |

Alex Švamberk: The Rite of Spring

0:00
/
0:00
Alex Švamberk: The Rite of Spring
The Rite of Spring, studio session, srpen 2022 /// George Cremaschi, Alex Švamberk, Emil Viklický
31. května 2023 v 22:00 |

Alex Švamberk: The Rite of Spring

V nahrávce The Rite of Spring Alexe Švamberka dominují především jeho DIY instrumenty, vytvořené z kovového šrotů - kovových pružin nejrůznějších rozměrů a síly, amplifikovaných a dalé zvukově obohacených extenzivními elektronickými procesy. Přizval si vynikající muzikanty. Kontrabasistu a výrazného představitele evropské impro scény George Cremaschiho a uznávaného jazzmana a skladatele Emila Viklického.

Kombinace syrového elektronického zvuku kovového odpadu, preparovaného kontrabasu a precizní jazzové improvizace dáva celé nahrávce punc jedinečnosti. Oba přizvaní hosté pak svými nástroji a přístupy dali základ rozčlenění nahrávky na dvě části. Přičemž ta první část je založená na duu Švamberk/Cremaschi - tedy preparovaný kontrabas a pružiny a v druhé zase dominuje klavír Emila Viklického.

The Rite of Spring je to v jistém smyslu oslava zvukových a tonálních vlastností kovových pružin a jejich vyčlenění z původního účelu elastické deformace například za účelem redukce vibrací, k účelu trochu jinému, tedy vibrace naopak způsobit, rozeznít, vymrštit, nebo i nalomit, přičemž taková proměna se odehrává v jiném frekvenčním pásmu, než v tom původním. V tomto případě slyšitelném pásmu zvuku.