29. ledna 2016 v 22:00 |

Alex Švamberk / Ava´n´Garde: Akce K

Alex Švamberk / Ava´n´Garde: Akce K
Jaromír Švamberk mezi příslušnicemi korejské armády
29. ledna 2016 v 22:00 |

Alex Švamberk / Ava´n´Garde: Akce K

Věnováno Jaromíru Švamberkovi (1926 – 2007)Po skončení korejské války dohlíželi na dodržování příměří zástupci čtyř zemí, které nebyly zapojeny do bojů - Švýcarska, Švédska, Polska a Československa. 

Českoslovenští vojáci do válkou zcela zničené země dorazili hned po podepsání příměří v červenci 1953 a viděli, jaké následky zanechaly krvavé boje. V Dozorčí komisi neutrálních států dohlíželi na stahování zbraní i zahraničních vojáků z mezinárodních sil OSN a čínských lidových dobrovolníků. Daleko od domova v obtížných hygienických podmínkách ohrožováni malárií také vyšetřovali podezření na porušení dohody o příměří. V Repatriační komisi neutrálních států pomáhali řešit obtížnou otázku osudu válečný zajatců, z nichž někteří se nechtěli vrátit a jiní se báli před ostatními říci, že chtějí zpět do komunistické Severní Koreje.

V prvních třech letech, kdy se prováděly inspekce na území obou znepřátelených Korejí, se jich v komisi vystřídalo přes šest set. Československo v ní však bylo zastoupeno až do roku 1993.
Přestože působení v dozorčí komisi představovalo jeden z největších úspěchů československé diplomacie, bylo pozapomenuto. Na své působení na Korejském poloostrově v prvních třech letech po skončení bojů vzpomínají po letech členové komise i manželka jednoho z nich.

Koláž se vzpomínkami zakomponovanými do elektroakustické hudby využívající zvuků z Koreje i mikrotonálního třetinotónového ladění je připomínkou prvních a nejobtížnějších let mise v cizím prostředí, kdy nebylo jisté, zda se boje opět nerozhoří. Současně ale klade otázku ohledně paměti, co v ní utkvělo a co se z ní postupně vytrácí, jak vzpomínky blednou, přestávají se vybavovat místa a jména.

Rozhlasová verze je upravena ze stejnojmenného hodinového multimediálního představení doplněného videoprojekcí z dobových filmů, které mělo premiéru na festivalu Next Wave 6. října 2013 ve Studiu Hrdinů.

Koncept, scénář, režie, nahrávky rozhovorů a terénní nahrávky – Alex Švamberk.
Hudba - Alex Švamberk, Vladimír Šťástka, Alexandra Niklíčková, Miroslav Posejpal.
Hraje - Ava´n ´Garde (Alex Švamberk - syntezátory, samply; Vladimír Šťástka - baskytary; Alexandra Niklíčková - akordeon, klávesy, Tomáš Reiner – kytara, Miroslav Posejpal – preparovaný klavír).
Hlas - Andrea Švamberková.
Vzpomínky - Václav Borovec, Mečislav Jablonský, Zdeněk Khol, Jaroslav Komárek, Jaroslav Korous, Václav Kučera, Zdeněk Nejedlý, Václav Pražák, Václav Rydyger, Jaroslav Schystal, Vladimír Vlček.

Vzpomínky byly pořízeny v rámci grantového projektu ministerstva zahraničních věcí RM 04/01/09.

Vzpomínky byly pořízeny v rámci grantového projektu ministerstva zahraničních věcí RM 04/01/09.