Alena Wagnerová: A kohout třikrát zazpíval

28. září 2020

Je jaro 1945. Vězenkyně v Malé pevnosti v Terezíně věší vyprané prádlo. Je krásný slunečný den a tolik se chce žít, ale válka ještě neskončila... Z knihy Cestou životem čte Ivana Uhlířová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ivana Uhlířová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 28. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Kohout z Lidic třikrát kokrhá, ale násilnosti pokračují dál. Pod baštou terezínské Malé pevnosti pochoduje strážní oddíl SS směrem k popravišti a bezejmenná vězenkyně vzpomíná na kamarádku Miladu, která sloužila v domácnosti velitele pevnosti před ní. Setřela její krev ze schodů, viděla smrt mnoha lidí... Při sledování poprav začíná pochybovat sama o sobě. Co by se stalo, kdyby to byla ona, kdo by měl moc nad druhými? Nezvykla by si nakonec a nebyla stejně surová jako oni?

Se jménem spisovatelky, orální historičky a editorky Aleny Wagnerové (1936) se čtenářům automaticky vybavují jména Johannese a Sidonie Nádherných, Mileny Jesenské nebo Jiřího Weila, kterým věnovala své předchozí knihy. Sbírka povídek Cestou životem je autorčiným „celoživotním ohlédnutím“. Objevuje se zde Franz Kafka, ale i Adalbert Stifter, téma česko-německých vztahů i texty autobiograficky laděné.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.