Akty i abstrakce, černobílá i barevná fotografie: Retrospektiva Pavla Máry

17. duben 2015

Fotograf Pavel Mára, pedagog Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, představuje v prostorách pražské Staroměstské radnice retrospektivu svého díla. Vernisáž se v Křížové chodbě a Rytířském sále konala ve čtvrtek 16. dubna, snímky můžete zhlédnout do 13. května 2015.

Třiašedesátiletý fotograf Pavel Mára absolvoval v 70. letech obory fotografie a kamera na pražské FAMU a od té doby se věnuje především aktu, portrétu a zátiší. Potrpí si na velké monumentální formáty, jeho nahé figury často dosahují nadživotní velikosti. Márovo dílo, započaté koncem šedesátých let, dnes zahrnuje pětadvacet černobílých a barevných cyklů, obsahujících jak rané abstraktní geometrické formy, tak i realistické záznamy nahých lidských figur a tváří, tak i inscenované figurální scény.

Kontrast barevných a černobílých cyklů

Výstava stručně nazvaná Retrospektiva uvádí černobílé a barevné fotografie z let 1969 až 2014. V Křížové chodbě v přízemí Staroměstské radnice je představen výběr z barevných cyklů Mechanická zátiší a Mechanické corpusy, které spojují obdobná stylistická východiska. V Rytířském sále v prvním patře jsou pak prezentovány ukázky z jeho černobílých sérií Triptychy, Negativní hlavy a Černé corpusy: Rodina.

03362813.jpeg

Výstavu doplní monografie

Umělcovo fotografické dílo zhodnotí v letních měsících také autorova monografie nazvaná Pavel Mára/Fotografie 1969-2014, kterou připravuje nakladatelství KANT ve spolupráci s autorem. Úvodní stať historika fotografie Antonína Dufka, emeritního kurátora Moravské galerie v Brně, v ní doplňují texty teoretiků Jána Šmoka, Jana Kříže, Anny Fárové, Stanislava Ulvera, Tomáše Pospěcha a dalších.

Spustit audio