Aktuální výtvarné umění v Ústí nad Labem

29. listopad 2012

Galerie středočeského kraje GASK spolu s Fakultou umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem v Jezuitské koleji v Kutné Hoře výstavu, která nese název „Paralelní historie“ a mapuje vývoj výtvarného umění v Ústí nad Labem mezi lety 1990–2012.

Tato dočasná expozice volně navazuje na projekt „Univerzita Předlice“, který nedávno otevřela ve spolupráci s Národní galerií ústecká Fakulta umění a designu ve Veletržním paláci v Praze. Kurátorem obou výstav je spolu s dalšími kolegy docent Michal Koleček, děkan Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Na to, jaký je hlavní záměr a koncepce výstavy „Paralelní historie“ se Michala Kolečka na sobotní vernisáži v Kutné Hoře zeptal Karel Oujezdský.

Výstavu „Paralelní historie / Aktuální výtvarné umění v Ústí nad Labem mezi lety 1990–2012“ můžete v Galerii středočeského kraje GASK v Jezuitské koleji v Kutné Hoře navštívit až do 1. března 2013.

Současně byly v Galerii Středočeského kraje otevřeny i další nové výstavy. První z nich představuje v širokém záběru originální tvorbu pražského malíře a grafika Ivana Sobotky, který se narodil v roce 1927 a zemřel v roce 2008.

Dále se zde můžeme pod názvem „Les“ setkat s kvašemi a obrazy malíře Roberta Piesena z padesátých let. Na výstavě nazvané „Můj obraz“ zase uvidí návštěvníci obrazy, které z depozitáře GASKu vybrali zaměstnanci Krajského úřadu Středočeského kraje. V novém prostoru „Videobox“ představuje svou projekci „Video Games“ mladý autor Miroslav Hašek a v přízemní chodbě Jezuitské koleje si můžete prohlédnout velkoformátovou kresbu Jiřího Kornatovského nazvanou Meditace.

Spustit audio