Afrika se nás týká

11. duben 2005

V záhlaví divadelního setkání Tvůrčí Afrika je tvrzení "Všichni jsme Afričani." Nu, možná je to trošku přehnané, ale proč ne?! Vždyť politici nám stále tvrdí, jak máme jít do Evropy, i když v ní už dávno jsme (asi měli pětky ze zeměpisu), a tak proč si v duchu takovéhoto fiktivního cestování nezacestovat do Afriky a nezkusit se stát Afričany. Alespoň na chvíli. Alespoň na týden být lidmi, kteří nemají, na rozdíl od nás Evropanů, pomyšlení na sebevraždy. (Pravda, prý proto, že mají tolik problémů, tak proč si ještě lámat hlavu se sebevraždami.) Navíc když k tomu je taková skvělá příležitost, že Afrika přišla až za námi do Prahy a dalších měst (8. - 15. 4. 2005).

Tvůrčí Afrika obsáhla celičkou kulturní souš i vodstva. Zahájila na Vltavě, po níž se v komponovaném pořadu doplulo až do Afriky a pokračovalo se v Městské knihovně na Smíchově pohádkou "Tam, kde rostou banány" a v divadle Na Prádle (Besední 3) patrně posledním představením "Bajky o lásce, pekle a márnici" domácího souboru. Ostatně zde, konkrétně v kavárně Divadla Na Prádle, můžete zhlédnout i fotografie Afričanů, kteří zde před pětadvaceti lety studovali. A tamtéž se v neděli odehrálo i čtení ze hry Rezy de Wet - Jelena.

Víkendem však Tvůrčí Afrika nekončí, nýbrž začíná. V pondělí 11. 4. v 17 hodin ve Slovenském institutu bude číst Richard Stanke z knihy Marka Vadase "Rozprávky z čiernej Afriky". Ve Francouzském institutu (ostatně většina afrických autorů je frankofonních) se pak v úterý od 18.30 hodin můžete setkat s africkým autorem Kossi Efoui, jehož Převozníkova malého bratra si můžete večer poslechnout od 21.30 na Vltavě, pokud se nebudete právě vracet z filmu Pocta Richardu de Medeirovi ve Francouzském institutu od 20.00 hodin. Středa pak bude v kavárně Divadla Na Prádle patřit básním Z. Vodičky "Zdání o čase", a ve čtvrtek dopoledne na katedře divadelní vědy můžete od 10 hodin vyslechnout přednášku Sylvy Chalaye a opět se setkat s Kossi Efoui, jehož Převozníkova Malého bratra (kterého jste v úterý možná nestihli v rozhlase) můžete vidět naživo ve Viole od 17 hodin. V pátek pak pražská část vyvrcholí ve 14 hodin diskusí v Divadelním ústavu "Africké perspektivy české kultury", kde se možná konečně dozvíte, proč jsme všichni Afričané, a především pak Beninskou nocí v Divadle Na Prádle od 18 hodin. Zde bude hudba, africké jídlo a především tak jako v minulých letech skvělá nálada.

Ze hry Bajka o lásce, pekle a márnici

S Afrikou se však můžete setkat i jinde v Čechách. V Hradci Králové v pondělí v Klicperově divadle se "Zdáním o čase", v úterý na univerzitě v 11 hodin s Kossi Efoui a ve středu v Klicperově divadle s filmem "Hyeny", což je filmová verze Návštěvy staré dámy. Od půl osmé. Kossi Efouiho pak můžete potkat i v Liberecké univerzitní knihovně v pondělí 11. 4. v 11 hodin a ve středu v témže čase na JAMU v Brně.

Proto neváhejte a okuste Afriku. Alespoň kousek světadílu, který nám není tak vzdálený, jak se zdá, a který nám může dát více, než si dovedeme představit.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio