Afrika je škola improvizace, říká Daniel Soutner, který jel na kole z Plzně do Lesotha

3. září 2019

252 dní a 18.000 kilometrů Afrikou ze severu na jih až do jihoafrického Lesotha jel Daniel Soutner, který svoje zážitky přibližuje v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca.

„Můj skautský oddíl se jmenuje Kalahari a vznikla v něm myšlenka, že by se tam tedy mohl někdo od nás podívat. A taky jsem členem spolku Plzeň na kole, cyklistika mě baví, i když jsem nikdy nejel nijak zvlášť daleko. Navíc jsem měl sedavou práci ve výzkumu umělé inteligence a řekl jsem si, že bych si od ní mohl trochu odpočinout. Celé dohromady to dá cestu přes Afriku,“ usmívá se Daniel Soutner. Jeho kolo dostalo cestou jméno Tonda. Cestovatel na něm měl s sebou asi 30 kg základního vybavení v brašnách a volný plán, podléhající improvizaci, v hlavě.

Pouští, Dakarem, pralesem

„Přechod do Afriky je ostrý. V Ceutě, španělské enklávě na afrických březích, člověka čeká jiná kultura a taky ti, kteří prchají do Evropy. Je tam vysoký plot a lidi, kteří hledají, kudy by ho mohli překonat,“ říká Daniel Soutner k začátku své cesty. Jel pouští, bloudil velkoměstským senegalským Dakarem. V jednom z národních parků, kam se pěšky a na kole nesmí, si stopnul autobus. „Mali má zvláštní duši, dodnes ji neumím přiblížit. Některé věci se nedají popsat, je třeba je zažít.“ Jindy řešil, jak se vyhnout Nigérii nebo jiným státům problematickým kvůli politice nebo vízům.

Daniel Soutner jel 252 dní a 18.000 kilometrů Afrikou ze severu na jih až do jihoafrického Lesotha

Konec v Lesothu

Helmu Daniel Soutner na své cestě nenosil, ale střídal místní pokrývky hlavy, takže například v poušti měl na hlavě tuarežský šátek, což místní oceňovali. Do studia Radia Wave dorazil s africkým přívěškem z Konga. „Smlouvání u toho samozřejmě bylo, to jinak nešlo,“ usmívá se. V rozhovoru v Casablance popisuje například cestu kolem delty Okavanga. „Je to nádherné, hlavně množstvím zvířat. Okavango má ale taky průzračnou vodu a deltu ústící do pouště.“ Frankofonní Afrika pro něj byla těžkou školou jazyka, v portugalsky mluvící Angole se domlouval rukama nohama. Jeho cílovou stanicí se pak stal malý horský jihoafrický stát Lesotho. Hory tam mají 3000 metrů.

Po cestě Evropou a severem Afriky lidem neříkal, že jede až na jih černého kontinentu, protože by se to zdálo těžko uvěřitelné. „Na severu Afriky jsem říkal, že jedu do Dakaru,“ usmívá se Daniel Soutner.

Poslechněte si celé vyprávění o africké cyklovýpravě pouštěmi, městy, horami a pralesy. Pusťte si kompletní záznam pořadu Casablanca s Danielem Soutnerem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.