Afrika je nezaměnitelná. Cestovatel Josef Říha ji poznává na „offroadovém čundru“

3. srpen 2020

Josef Říha projel už skoro dvě desítky afrických států včetně Guiney, Beninu, Konga nebo Středoafrické republiky. Pozoroval velká stáda pralesních slonů, voodoo rituál, pomáhal pouštět na svobodu kajmana chyceného pytláky, jel rallye v poušti.

„Rád spím pod širákem a cestuju i s batůžkem. I moje cesty po Africe jsou takový čundr,“ říká. „Podnikám proto, abych měl práci, která mi dává svobodu, ne proto, abych zbohatnul,“ říká o tom, jak kloubí pracovní a rodinný život s cestováním. „Rok v kuse nemám, a tak jezdím etapově.“

Pouští i pralesem

První etapou byla účast na Intercontinental Rallye po trase bývalého Dakaru. Ve veteránské kategorii Josef Říha zvítězil – protože startovaly jen dvě posádky a ta druhá to vzdala. „Dojeli jsme asi se stohodinovým zpožděním na absolutního vítěze,“ směje se. Následovaly další cesty západní Afrikou i samostatné výlety do džunglí a na safari. Cílem příští cesty má být migrace pakoňů, kterou chce vidět.

Kohouti na voodoo a sloni v džungli

O západoafrické etapě zahrnující Ghanu, Togo a Benin vznikla i televizní minisérie Čundr v Africe, kterou aktuálně vysílá televize Prima. V rámci této cesty se Josef Říha a jeho spolucestovatelé například zúčastnili rituálu přivolávání deště i svatby a dostali taky obětního kohouta na voodoo rituál u města Bopa na samém jihu Beninu. Co se s ním nakonec stalo, jaké bylo pralesní pokračování na cestě skrz Středoafrickou republiku a Kongo i další cestovní příběhy, to vše uslyšíte v záznamu vysílání.

Jak se nabírají africké offroadové zkušenosti a jak to probíhá na hranicích? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave s Josefem Říhou.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.