Adriana Lecouvreur v Národním divadle

23. září 2004

Libě znějící francouzské jméno v sobě nese jistý závdavek. Buď že takovou osobu ve stěnách naší první scény potkáte, nebo ji uvidíte na jevišti. Protože jsme skutečně v divadle, můžete se dočkat obojího. Pravdou ale je, že na prkna Národního divadla vstoupí v operní premiéře, což je při jejím věhlasu zvláštní. Je pěknou jistotou, že jí propůjčí svůj rozsáhlý hlasový fond světoznámá pěvkyně Eva Urbanová.

Jak se k účinkování v této opeře vyjádřila ona sama? "Samozřejmě se těším na první Adrianu Lecouvreur ve své kariéře. Připravuji se na ni rok a půl dopředu". Jde určitě o náročnou roli, když se na ni připravuje tak dlouho. Neznamená to ale, že by každý den svou roli studovala. "Roli jsem studovala jak se svou profesorkou paní Kotnárovou, tak i se svou hlasovou poradkyní přes italský repertoár, operní pěvkyní Renatou Scotto... Je nutné se s takovou rolí sžít, ztotožnit se a převzít charakter ženy, kterou mám ztvárnit." Adriana Lecouvreur je určitě velmi zajímavý charakter. Žila jako skutečná historická osobnost. Stala se herečkou pařížské Comedie francaise v první třetině 18. století a získávala hlavní role v činohře. Její profesní sokyní byla Mlle Duclos a milencem vévoda Mořic Saský, jehož druhá milá, kněžna de Bouillon, se stala pravděpodobně její zhoubou, o čemž vypovídá i opera.

Adriana Lecouvreur

Dílo stojí na prolínání reálného života a divadelního děje, obvyklého u italského verismu. Odehrává se roku 1730 v Paříži. Na jevišti hraje Adriana Lecouvreur v Racinově Bajazetovi a divadlo má i díky tomuto jejímu výkonu stále plno. Musí tedy vyvolávat závist u kolegyň. Všechno pomotá jeden chybně doručený dopis, při kterém se v domě Mlle Duclos sejde vybraná společnost. Adriana pochopí, že jí milovaný Maurizzio je princem Mořicem Saským. Velkoryse dokonce pomůže své sokyni v lásce kněžně de Bouillon, která musí uprchnout před manželem. Na následující slavnosti kněžna Adrianě zalže. Tvrdí, že Maurizzio je těžce raněn v souboji. Adrina neumí skrýt rozrušení, ale po příchodu zdravého milého má ostrý konflikt s kněžnou. Triumf slaví, když předvede své herecké umění Racinovou Faidrou. V Comedii francaise potom slaví narozeniny, všichni jí gratulují. Maurizzio jí přináší květiny, neví ale, že je kněžna de Bouillon nechala nasytit jedem. Adriana umírá v jeho náručí. Opera tedy v duchu svého stylu ukazuje na vztahy upřímné a předstírané, putuje mezi pravdou a lží. V sítích podvodů je ale skutečný život poražen a velká láska zahubena.

Premiéru tedy bude mít operní, ale ne činoherní. V Národním divadle se už dvakrát hrálo drama Adriana Lecouvreur. To spolu napsali, samozřejmě Francouzi, Gabriel Legouvé a Eugene Scribe roku 1849. Nejdříve se překladu i režie ujal roku 1891 Josef Šmaha, během první světové války inscenaci zrežíroval Gustav Schmoranz. Právě na bázi hry se nechal inspirovat libretista Arturo Colautti, který složil slova na hudbu Francesco Ciley. Francesco Cilea (1866-1950) už ve třinácti vstoupil na neapolskou konzervatoř díky doporučení Vincenza Belliniho. Adriana Lecouvrer se stala jeho nejslavnějším dílem, bohatým na hudební barevnost, s melodickou a oduševnělou partiturou. Představuje výrazné a osobité charaktery, kterým jsou často věnovány krásné árie.

Opera se hraje pravidelně po celém světě, proto je s podivem, že v Národním divadle tato opera ještě premiéru neměla. Pochopitelné ale bude to, že se stane jakoby druhou stránkou letošní operní dramaturgie. Tu první jasně vyplňuje uvedení celého Prstenu Nibelungova, který se pravděpodobně na jaře stane událostí sezóny. Tou podzimní ale může být opera Adriana Lecouvreur, špičkově dílo plné dramatu lidských citů a emocí.

Česká premiéra 23. 9. 2004 v Národním divadle.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.