Absence Heleny Lukas. Fotografka slaví životní jubileum novým intimním cyklem

12. únor 2020

Výstava nového intimního cyklu barevných fotografií česko-americko-italské fotografky Heleny Lukas vznikal na Floridě, v New Yorku, Los Angeles, Pearl Harboru, Římě, Benátkách, ale také v Čechách – Boskovicích a Petrkově.

Helena Lukas, fotografka, učitelka a matka čtyř dětí letos oslavila sedmdesátiny. V pražské Artinbox Gallery představuje svůj prozatím poslední cyklus intimních fotografií nazvaný Absence, který vznikal v jejich třech domovech – Itálii, Spojených státech a České republice. “Fotografováním zachycuji všechna tato místa, i jiná, když se mi podaří cestovat, a myslím, že mi to dokazuje, po čem jsem vždycky toužila, a potřebuji to dokumentovat. Mojí touhou bylo cestovat, což se mi daří až moc dobře,” říká Helena Lukas v rozhovoru s Karlem Oujezdským. 

Autorka ve svých fotografiích tíhne spíše k zátiším nebo tématům bez lidí. Na rozdíl od tvorby svého otce, legendárního fotografa Jana Lukase, postavy zobrazuje pouze ve stínech nebo náznacích. Od svého otce se odlišuje také tím, že se ve své tvorbě nebrání inscenování fotografií. Od roku 1998, kdy Helena Lukas přešla k digitální fotografii, využívá ve svých dílech také barvu.

Helena Lukas Absence 
(31. 1. - 5. 3. 2020) 

Výstava u příležitosti kulatého výročí narození kmenové autorky galerie, dcery slavného fotografa Jana Lukase.

Výstava představí jeden z posledních fotografických cyklů Heleny Lukas (*28. 1. 1950), jehož mottem by mohlo být legendární: Pantha Rei  - Vše plyne… Vše je v pohybu, vše se mění, co bylo, není. Změna je setrvalý stav. Autorka s nadhledem, humorem i s nostalgií rozjímá nad tím, kdo jsme byli, a kde jsme teď, co nenávratně zmizelo, kdo tu byl a schází, kam se posouvá svět a kam se ztratilo to, na co jsme byli zvyklí. 

kurátorka Nadia Rovderová
technická spolupráce: Antonín Vrňák, Libor Štěrba, Dana Michlová

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio