Abel Posse: Psi z ráje. Objevil Kolumbus ztracený ráj?

31. prosinec 2020

Výprava ke břehům Ameriky a srážka dvou kultur v originální verzi, ve které se historická skutečnost mísí s mystifikací, ironií, erotikou a mýtem. Z románu význačného argentinského prozaika Abela Posseho čte Igor Bareš. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravila: Blanka Stárková
Překlad: Blanka Stárková
Režie: Miroslav Buriánek
Premiéra: 18. 12. 2020
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Navzdory historikům a obecné představě argentinský prozaik Abel Posse tvrdí, že janovského mořeplavce při jeho cestě oceánem vedla touha objevit ztracený ráj. Nepátral prý po zlatě (to pro něj bylo, ve shodě s církevními otci, jen znakem ráje), ale po místě před prvotním hříchem, které musí někde na světě existovat. A skutečně ráj našel v původní nevinnosti končin, které se později staly Latinskou Amerikou.

Igor Bareš

Posseho román Psi z ráje je hrou s dějinami, s jejich skrytými hybateli a možnostmi. (Koneckonců víra v existenci ráje kdesi na Zemi není literární smyšlenkou, ale patřila ke středověké myšlenkové výbavě.) Je to hra, která z postav a událostí snímá mramorové masky. Inteligentní, poučená, ironická, groteskní, tragikomická. Mocnou objevitelskou energii Západu přičítá erotickému vztahu mezi španělskými vladaři Isabelou Kastilskou a Ferdinandem Aragonským, kteří skoncovali se středověkou strnulostí. Kolumbus, napůl křesťan, napůl žid, se považuje za potomka proroka Izajáše a hledá pro lidstvo původní Eden bez viny a smrti. Admirálova karavela Santa María protrhává síť časoprostoru a kolem ní proplouvá protestantský Mayflower či zaoceánská Queen Mary. Inkové zkoumají země „bledých lidí“ pomocí horkovzdušných balonů... Pod veškerou tou vynalézavou a zábavnou hrou však prosvítá jednak obdiv ke ztracené možnosti velkých činů, jednak smutek i vzdor vůči zničení původních amerických civilizací, které si ta druhá, evropská, podrobila.

Argentinský prozaik a diplomat Abel Posse (1936) získal za román Psi z ráje Cenu Rómula Gallegose, latinskoamerickou obdobu literární „nobelovky“, kterou před ním obdržel například García Márquez. Je autorem mnoha románů, v nichž často originálním způsobem pojednává historické postavy či události. V češtině kromě Psů z ráje (1993) vyšly jeho romány o Evě Perónové (Evita, 1996) a o utajeném pražském pobytu Ernesta Che Guevary (Che Guevarův pražský příběh, 2012). K tomuto románu se Abel Posse inspiroval právě v Praze, kde v letech 1990–1996 působil jako argentinský velvyslanec.

Spustit audio