"A vůbec tenhle Klempíř!"

26. květen 2003

Poslední věta z úvodní záložky knihy, která posloužila jako titulek tohoto krátkého zastavení, je asi tím nejvýstižnějším, co se dá prohlásit o nové básnické sbírce Antiranař Oto Klempíře (Petrov 2002). Po nepříliš přesvědčivé prvotině Je tu dostatečný počet statečných?, doprovázené ilustracemi hudebníka Dana Bárty, o kterých jeden z kritiků prohlásil, že jsou z knihy tím lepším, se ani tato - bohužel - nedá označit za sbírku vydařenou.

Oto Klempíř je znám především jako textař. Jeho jméno je spojeno například s písněmi skupiny J.A.R., jež si plně zasluhují svá pravidelná obsazení některých míst hitparád. Funkce písňového textu je ale zpravidla jiná než funkce textu básnického. Báseň může obstát jako písňový text. A platí to i opačně. Stačí zde vzpomenout úspěchy Josefa Kainara nebo Pavla Šruta na obou těchto polích. Ne vždy je ale dobrý textař dobrým básníkem. A právě to je problém Oto Klempíře a jeho nové sbírky. V tomto případě opět nabylo na platnosti staré známé rčení "Ševče, drž se svého kopyta!". Klempíř je úspěšným textařem, ale o tom, že by se mohl stát i úspěšným básníkem, jeho dvě dosud publikované sbírky nesvědčí. Budoucnost ovšem může být jiná.

Oto Klempíř: Antiranař

Marně jsem při několikerém čtení pátral po důvodu, proč byla tato kniha vydána, ale na nic jsem nemohl přijít. Buď jsem se dokonale minul s knihou nebo ona se mnou. Musím přiznat, že čas od času jsou její verše osvěženy záblesky humoru a že v textu je i několik zajímavých slovních hříček a neotřelých rýmů. Lze rozpoznat snahu o jazykový humor, který čerpá například z ozvěn a parafrází všudypřítomných reklamních a mediálních sloganů, práci s jazykem. Ale vše působí jako nějaké náčrtky k pozdějšímu použití a rozpracování, jako pouhé útržky. Chybí něco, co by text spojilo a vtisklo tak knize zapamatovatelný a rozpoznatelný tvar. Takto zůstává dojem, že se jedná o nějaké neukotvené výkřiky z ničeho, a často o ničem. Antiranař tak zůstává svědectvím přílišného sebevědomí autora. Žádné překvapení se nekoná, je to jenom velice tichounké plácnutí do vod poezie, které těžko rozčeří její vlny.

Naopak příjemným překvapením, na rozdíl od obsahu, je vzhled publikace, neboť se jedná o graficky zdařile zpracovanou knihu, která po této stránce nebyla odbyta. Lze ji však doporučit spíše zájemcům o osobu Oto Klempíře. Méně však už čtenářům poezie.

autor: Pavel Kotrla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.