A chraňte mi mé růže, říkával prý valašský básník Ladislav Nezdařil. Jeho zhudebněné verše vychází na albu Sadné zrno Tomáše Kočka a jeho Orchestru

13. květen 2019

Pozvání do květnového vydání Hudebny Aleše Opekara přijal Tomáš Kočko, který se svým Orchestrem oprášil a nově nahrál písničky z kolekce Sadné zrno.

Bohatá diskografie sdružení muzikantů s kořeny ve Frýdku-Místku a v Brně, které vystupuje pod názvem Tomáš Kočko & Orchestr, obsahuje položky jako Poplór, Do kamene tesané aneb Ondráš, Koleda, Godula, Cestou na jih nebo Velesu.

Tomáš Kočko

Nejstarší album Horní chlapci vzniklo před dvaceti lety, nejmladší Sadné zrno letos. Obě spojují verše valašského básníka Ladislava Nezdařila (1922 – 1999), které Tomáš Kočko zhudebnil.

Skladatel, který vystudoval muzikálové herectví a operní režii a má za sebou i účinkování v mnoha muzikálech včetně Jesus Christ Superstar, k tomu dodává: „Jeho básnická sbírka ke mně přišla v pravý čas. Totálně změnila mé nazírání na hudbu, na mé kořeny, na to, odkud jsem. Nezdařil svými verši překlenul propast mezi mnou - v moderním světě žijícím klukem - a folklorem a tradicí.“

V pořadu Tomáš Kočko dále přibližuje, jak ke zhudebňování Nezdařilových veršů přistupuje, jak uvažoval o nové verzi a aranži Sadného zrna a také jak vznikal obrázek pro obal alba. Jeho autorkou je Karla Palátová. Proč odmítla vyhovět poptávce - nakreslit zbojníka?

Obal alba Sadné zrno

Dozvíme se, že pochází ze starého zbojnického rodu Adámků a její ženský pohled na někdejší zbojnickou realitu rozhodně není sentimentální. Motiv plaňkového plotu a růží, který zvolila, se shodou okolností spojil s Nezdařilovým oblíbeným sloganem, který připojoval k věnování psanému do knížek: „A chraňte mi mé růže“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.