A. A. Milne: Medvídek Pú. Marek Eben čte laskavý příběh plný fantazie

23. duben 2021

Jedno z kouzelných dobrodružství Medvídka Pú a jeho přátel v podání Marka Ebena poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Marek Eben
Připravila: Dagmar Oravová
Překlad: Hana Skoumalová
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1986

Občas se už jako dospělí vracíme k oblíbeným knihám z dětství. A k takovým knihám bezesporu patří Medvídek Pú. Příběhy tohoto neobyčejného medvěda a jeho přátel si získaly malé i velké čtenáře na celém světě. Pú – sympatický popleta, oslík Ijáček, Klokánek, Prasátko, Tygr, Sova a především Kryštůfek Robin prožívají společně dobrodružství plná legrace a úžasné fantazie, která nás zavedou do neméně podivuhodného Stokorcového lesa.

Anglickému spisovateli a dramatikovi A. A. Milnemu (1882–1956) přinesla série knih obrovskou slávu, ale on sám to vnímal spíš jako překážku, nikdy už se mu totiž nepodařilo zbavit se nálepky autora dětských knih, jakkoli napsal řadu jiných děl pro dospělé.

Po Milneho smrti byla práva na Púovy postavičky prodána společnosti Walt Disney, která následně vytvořila na motivy jeho knih řadu animovaných filmů. V Československu Medvídek Pú poprvé vyšel v roce 1965 v geniálním překladu Hany Skoumalové. V podání Marka Ebena vyšla před lety i první audio podoba.

autor: djo
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.