9. 11.

7. listopad 2006

Radek Krampl: Vibe Fantasy Kvartet jazzového vibrafonisty Radka Krampla Vibe Fantasy prochází v průběhu let personálními změnami, které na novém albu vyústily v rozdělení skupiny na dvě generační poloviny. Výsledkem je velice kvalitní poetický jazz čtyř silných osobností. Čerstvou krev sem vlévají saxofonista Martin Vondra a kontrabasista Tomáš Liška - oba sedmadvacetiletí, progresivně smýšlející hudebníci a erudici v mnoha směrech sem přinášejí dva profesoři - kapelník Radek Krampl a bubeník Pavel Razím.

Vibrafonista Radek Krampl patří k zakládajícím členům Kontrabandu Milana Svobody, širší publikum zná jeho hru z Amatérského sdružení profesionálních hudebníků Jana Spáleného a studenti hudby se s jeho jménem setkávají na Pražské konzervatoři, kde učí bicí nástroje. Radek Krampl se jako náš nejlepší vibrafonista pohybuje ve světě jazzu i psané hudby již léta.

00463631.jpeg

Kompozice Waynea Shortera Foot Prints patří k nejoblíbenějším jazzovým standardům a vibrafonista Radek Krampl ji má v repertoáru již tradičně. Předehru krásně vymalovává kontrabas Tomáše Lišky a vibrafon září rozostřenými barvami. Hra Kramplova kvartetu Vibe Fantasy stojí pevně v tradici moderního jazzového mainstreamu a hledá si cestu vlastní poetiky. Novou kvalitu téhle cestě dodává především výrazný saxofonista Martin Vondra.

Velmi jisté v kramflecích a otevřené abstraktní zvukomalbě je nové album vibrafonisty Radka Krampla a jeho skupiny Vibe Fantasy, které vydalo českoanglickévydavatelství Cube Metier Josefa Vlčka. (2006 Cube Metier MJCD 2633)

autor: Petra Konrádová
Spustit audio