89 snímků z 20 zemí bude soutěžit na festivalu Zlatá Praha

11. říjen 2013

Mezinárodní festival České televize Zlatá Praha už tuto sobotu oslaví padesáté výročí. Při té příležitosti přiveze do našeho hlavního města největší hvězdy tanečního i hudebního světa. Bratry Bubeníčkovy, choreografa Johna Neumeiera i bývalého hudebního poradce nizozemské královny.

Soutěže se zúčastní tvůrci z 20 zemí, loni se přihlásilo 24 zemí, ČR tehdy přihlásila čtyři snímky. "Českou republiku letos zastupuje sedm snímků, například dokumenty o české primabaleríně Darii Klimentové, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi nebo hudebním skladateli Miloši Štědroňovi," uvedl ředitel festivalu Vítězslav Sýkora.

První festivalový den nabídne program pro celou rodinu na Slovanském ostrově, kde se zájemci mohou naučit základy baletu, vyzkoušet si hudební nástroje nebo se zdokonalit ve fotografování tance a pohybu. Během dne vystoupí Jaroslav Uhlíř, Malé baletky, Dětská opera, tanečníci pražských konzervatoří či hudební trio String Ladies.

Stěžejní část festivalu, individuální projekce filmů, je pro návštěvníky nachystána od neděle do středy, kdy si mohou přehrát libovolný počet snímků. Nebudou chybět veřejné projekce nejnovějších světových hudebních a tanečních filmů. Diváci v Malém sále Žofína zhlédnou například Labutí jezero v moderní hiphopové podobě či sugestivní dílo Terezín - útočiště v hudbě, natočené v Terezíně s lidmi, kteří přežili ghetto.

Závěrečné předávání cen se ponese v duchu známé hudby z českých a světových filmů v provedení Českého národního symfonického orchestru. Na Žofíně se objeví například sólisté baletů v Hamburku a v Drážďanech Jiří a Otta Bubeníčkovi nebo taneční legenda John Neumeier, dlouholetý ředitel a choreograf Hamburského baletu.

autor: Petr Šrámek
Spustit audio