8. června 2011

8. červen 2011

Festival world music Respect

Milovníci world music už nedočkavě očekávají tento víkend, protože na ostrově Štvanice se uskuteční nejstarší pražský festival world music, Respect. Jeho ředitel a dramaturg v jedné osobě, Borek Holeček, připravil atraktivní program.

CD Staff Benda Bilili – Tres Tres Fort 2009 Crammed Disc

Moziki (Staff Benda Bilili)

Představila se vám Staff Benda Bilili, věhlasná skupina vozíčkářů z Konga, jejíž nedělní vystoupení bude jedním z vrcholů letošního festivalu Respect.

Sala Mosala (Staff Benda Bilili)

Ozdobou sobotního programu festivalu Respect, který se uskuteční na pražském ostrově Štvanice bude alžírská písničkářka Souad Massi. I když je už přes 11 let jejím druhým domovem Paříž, nezapomíná na své poslání a ve svých písních odsuzuje křivdy páchané na ženách, nabádá k toleranci a respektu. Touží po svobodě. Na aktuálním albu Ô Houria/Svoboda spolupracovala s Francisem Cabrelem a kytaristou a producentem Michelem Françoisem. Aby vynikl její podmanivý zpěv a sdělení, zvolili jednoduchý doprovod v němž dominují kytary, tu a tam doplněny akordeonem, klavírem a perkusemi. Souad svým šansonům, které zpívá arabsky, francouzsky i anglicky, vtiskla vroucnost a přirozenou ženskou eleganci. Bude-li Souad Massi na Štvanici zpívat sama nebo s doprovodem, získá si vás svou muzikálností a půvabem.

CD Souad Massi – Ô Houria 2010 Wrasse Records

Ô Houria (Souad Massi)

Stop Pissing Me Off (Souad Massi)

Domácí scénu bude na festivalu Respect zastupovat kytarista Pavel Richter, který představí svůj poslední projekt Temporal Loop, postavený na experimentu etnických nástrojů s elektronikou a smyčkami. S Pavlem Richterem se představí perkusista Antonín Hlávka, Ivo Charitonov, který přispěje alikvótním zpěvem i hrou na brumli a čtvrtým členem sestavy je Jonáš Richter, bude kouzlit s laptopem, groove boxem a dalšími vychytávkami. My vám teď nabídneme aspoň malou ochutnávku jejich originálního hudebního dialogu.

CD Temporal Loop - promo 2011 Pavel Richter

Temporal Loop (Pavel Richter)

Patří k dobrému zvyku festivalu Respect, že publikum seznamuje s umělci, kteří jsou u nás naprosto neznámí. Letos to např. bude zpěvačka Sahra Halgan, která pochází ze Somalilandu, země ležící na hranicích Somálska a Etiopie. V hudbě, kterou Sahra přiváží, se mísí prvky tradiční hudby jejího rodiště a současných hudebních stylů východní i západní Afriky.

CD Sahra Halgan – Somaliland 2010 Sahra Halgan

Somaliland (Sahra Halgan)

Botor (trad.)

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio