8. 9.

8. září 2008

BraAgas No. 1 Čtveřici půvabných hudebnic ze skupiny BraAgas svedla dohromady chuť pracovat s rozmanitými evropskými středověkými hudebními látkami, např. s písněmi trubadúrů a romancemi z 0kcitánie, Španělska, Normandie nebo s drsnějšími písněmi ze severských zemí. Za inspirací nahlédnou do Jistebnického kancionálu anebo přetvoří k obrazu svému romské popěvky z Balkánu, přitahují je písničky z Orientu. BraAgas se neomezují územím ani dobou, mají jiná měřítka. Jsou kosmopolitní, s vybranými písněmi pracují svobodně, nepodřizují se pravidlům etnické ani stylové čistoty, jejich písničky mají universální charakter, nesoucí značku BraAgas. Z debutového alba "BraAgas číslo l" si úvodem poslechněte romanci ze španělské Galície.

1. Aquestas noites tan longas tr. 5 / 2:48

Ve Spektru nás provází hudba dívčího souboru BraAgas. Se středověkou či lidovou hudbou mladší doby se členky souboru nesetklaly poprvé, přinesly si zkušenosti z podobně orientovaných projektů. Některé buď zanikly, jiné stále trvají. BraAgas mají zajímavý instrumentář -cistru, repliku středověké kytary či starobylou fidulu, z níž se postupně vyvinula viola, šalimo je předchůdce klarinetu, dudy a šalmaje pocházejí z dílny Jense Güntzela. A nesmíme zapomenout ani na škálu etnických bubnů a bubínků - davul, darbuku, rámový buben, tamburínu a rozličné perkuse. Avšak naprosto nepostradatelnými nástroji souboru jsou znělé a příjemně ladící vokály Kateřiny Göttlichové, Alžběty Josefy, Karly Braunové a Michaely Hrbkové.

2. Quando veo hijo hermoso ahi me voy yo tr. 4 / 2:44

V následující okcitánské písni soubor BraAgas, který tvoří Kateřina Göttlichová, Alžběta Josefy, Karla Braunová a Michaela Hrbková ještě doprovodí Petr Koláček na harfu a Karel Zich na kontrabas.

3. La feho dou ladre tr. 10 / 2:45

4. Jan Petit tr. 3 / 2:40

Ve Spektru nás provázel dívčí soubor BraAgas, který je paradoxně víc známý v zahraničí než u nás. Často vystupuje v sousedních zemích - v Německu, v Rakousku, v Polsku, ale i ve Španělsku a ve Švédsku. Věřme, že o BraAgas a podobně zaměřené kapely bude větší zájem i u nás.

5. Santa Maria tr. 13 / 3:23

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio