7 × z Ostravy. Poslechněte si povídky Jana Balabána, Jakuba Chrobáka, Petra Hrušky a dalších

7. březen 2021

Přesně před rokem, počátkem první pandemické vlny, oslovila dramaturgyně Eva Lenartová ostravské literáty, aby v tomto podivném bezčasí začali psát pro rozhlas. Mnozí výzvu přijali, ale svět kolem nás je z mnoha důvodů mnohem dramatičtější než literatura. „Nakonec jsem začala chápat, že nelze psát o ničem jiném, než právě o tom, o čem psát nechtějí, dokud se nedostanou na břeh. Začaly mi tedy chodit texty z šuplíků, dokončené těsně před pandemií, texty z jiného světa.“ 

Povídky ostravských autorů poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jan Balabán: A ptáci taky

Účinkují: David Viktora, Dušan Urban, Petr Hruška, Petr Houska, Tomáš Jirman
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Peter Gábor, Tomáš Jirman
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2021

Sedmičkovou sérii otevírá povídka Jana Balabána, prozaika, který by v lednu letošního roku oslavil šedesátku, kdyby si jej Bůh nečekaně nevzal k sobě už před více než deseti lety. Povídku A ptáci taky najdeme v ceněné smírce Možná že odcházíme. Užijme si ji, je depresivní od začátku do konce, a v těchto dnech dostává navíc i další, velmi aktuální významy. V režii Petra Gábora uslyšíme Davida Viktoru.

Jakub Chrobák: Klavír a Zelený kostkovaný sešit

Že i básník občas přestoupí k prozaikům (a naopak) potvrzuje nejenom Jakub Chrobák, který je výraznou postavou ostravského literárního života. Ještě před rokem neúnavně organizoval pravidelná setkání literátů se čtenáři, teď žije více na Valašsku než v Ostravě a dálkově udržuje kontakt se svými studenty. Možná i proto jsou dvě kratší povídky Klavír a Zelený kostkovaný sešit především zprávou o valašské duši. V režii Tomáš Jirmana uslyšíme Dušana Urbana.

Petr Hruška: Mezi obrazy

Krátký prozaický útvar je blízký rovněž Ostravanu rodem i duší, básníku Petru Hruškovi. Jeho poeticko-realistické záznamy jsou zprávami o důležitých okamžicích, které je třeba uchovat v paměti. Pravdou ale je, že Petru Hruškovi je každá vteřina žití hodna chvály. Čtyři zastavení dostala název podle jednoho z nich – Mezi obrazy. Uslyšíme je v autorské interpretaci.

Jiří Neduha: Harry a Lucie

Jiří Neduha, muzikant, spisovatel, divadelník, člověk s velkým srdcem, do Ostravy připutoval z Prahy přes turecký imigrační tábor a Kanadu. Povídka Harry a Lucie nás vrací do undergroundového prostředí Prahy poloviny 70. let. V režii Tomáše Jirmana uslyšíme Davida Viktoru.

Václav Chytil: Agent pojišťovny a Nedočkavost

Václav Chytil je pseudonym mimořádně citlivého prozaika a člověka Vítězslava Bělovského, který se celý svůj život věnoval nakladatelské činnosti. Můžeme si oprávněně myslet, že kdyby na Silvestra roku 2016 neodešel zbytečně brzy z tohoto světa, dočkali bychom se ještě řady krásných textů. Povídky Agent pojišťovny a Nedočkavost jsou součástí sbírky Tíže křídel. V režii Tomáše Jirmana uslyšíme Petra Housku. 

Pro pořádek je třeba přiznat, že Vítězslav Bělovský se narodil v Šenově u Ostravy a tam taky prožil celý svůj život.

Jaroslav Žila: Vesnické balady  

Ani básník Jaroslav Žila, který říkával, že píše těžkou rukou a tesařskou tužkou, už tři roky není mezi námi. Z díla Ostravana s duší beskydského horala jsme z knihy Nikdo tady není vybrali dvě vesnické balady spojené motivem vody a smrti. Jmenují se Na belgické pláži a Někde na břehu. V obou hraje svou roli motiv vody a motiv smrti. V režii Petra Gábora uslyšíme Tomáše Jirmana.

Jiří Váňa Stigen: Pampeliškové děti

Sedmým ostravským autorem, jež ovšem založil rodinu v Norsku, je lyrický prozaik Jiří Váňa Stigen. Jeho nejnovější texty teprve čekají na vydání v ostravském nakladatelství Protimluv, takže jsme první, kdo teď budou znát úvodní povídku chystané sbírky. Pampeliškové děti jsou typickou ukázkou autorova vytříbeného poetického stylu. V režii Petra Gábora uslyšíme Davida Viktoru.

autor: ele
Spustit audio

Související