500 let minimalismu. Lukáš Hurník odkrývá kořeny oblíbeného hudebního stylu

31. leden 2023

Ten, kdo v 60. letech 20. století narazil na první minimalistické kompozice a byl jen trochu normální, musel si nutně říci, že se svět zbláznil. Přinejmenším ten hudební. Tříhodinové kompozice postavené na neustále se opakujících pěti tónech. Dvě magnetofonové smyčky, jedna trochu pomalejší než druhá, donekonečna opakují stejnou skupinu tónů, takže se z unisona postupně stává ozvěna, pak kánon a z něho nakonec zase unisono. Celková stopáž: 70 hodin.

Každému muselo být jasné, že tímto směrem hudební vývoj určitě kráčet nebude, že jde o slepou uličku, a to značně extrémistickou a bezohlednou k posluchači. Ale vyvinulo se to zcela jinak. Na konci 70. let začalo být zřejmé, že minimalismus je třeba brát vážně…

Čtěte také

Hudební minimalismus sice vznikl v 60. letech minulého století, ale už poměrně dlouho předtím se k němu schylovalo. Asi tak 500 let. Hudba postavená na mnohanásobném opakování krátkých motivků bavila lidi odnepaměti. Repetitivní hudbou od gregoriánského chorálu až po Steva Reicha, Philipa Glasse a Johna Adamse se v Akademii z roku 2018 zabývá Lukáš Hurník.

Spustit audio

Související