50 let na Indexu. Před padesáti lety vyšly první knihy exilových nakladatelství Index a '68 Publishers

2. říjen 2021

Výročí si připomeneme s literárním historikem Michalem Přibáněm a z archivních záběrů i se zakladateli obou nakladatelství. 

Premiéru poslouchejte on-line do 3. 12. 2021.
Připravil: Milan Dus
Režie: Pavel Krejčí
Premiéra: 2. 10. 2021

V Československu začínala tzv. normalizace, což v oblasti literatury znamenalo nemožnost veřejného působení řady spisovatelů a svobodného vydávání jejich knih. Mnozí zemi opustili, a tak i to byl nepochybně podnět, že v listopadu 1971 vznikla dvě vydavatelství. Nebýt jich, česká literatura sklonku minulého století by byla o řadu titulů ochuzena.

Výročí připomíná ve Víkendové příloze pořad nazvaný „50 let na Indexu“, který v režii Pavla Krejčího připravil Milan Dus. O nakladatelství Sixty-Eight Publishers v Torontu a Index v Kolíně nad Rýnem hovoří literární historik Michal Přibáň.

Ze záznamů pořízených v roce 1990 zazní vzpomínky spisovatelky a nakladatelky Zdeny Salivarové Škvorecké a spisovatele Josefa Škvoreckého. Vzpomínky publicisty a nakladatele Bedřicha Utitze, uložené ve sbírce Paměť národa, zaznamenal v roce 2010 Luděk Jirka. Ukázky z Utitzovy knihy Kaleidoskop mého století čte Jiří Hromada.

autor: Milan Dus
Spustit audio