4+4 dny v pohybu nabízí kontroverzní témata i provokativní formy

24. říjen 2017

Festival 4+4 dny v pohybu je kulturním fenoménem. Zaměřuje se na současné umění v tom nejširším slova smyslu.

Při zrodu 4+4 dnů, v polovině 90. let, si malý organizační tým, který dodnes funguje v nezměněném složení, vytýčil ambici „objevovat“. Letos to bylo 22 let, co Denisa Václavová, Markéta Černá, Nikola Böhmová a Pavel Štorek tento cíl naplňují prezentací současných inovativních uměleckých projektů a zároveň v Praze veřejnosti zpřístupňují nevyjevená místa, objekty, budovy, jimž vdechnou život festivalovým děním.

V minulých ročnících mohli návštěvníci festivalu zasednout do poslaneckých lavic bývalého Federálního shromáždění, prohlédnout si sportovní sály Tyršova domu, nahlédnout do bývalého Casina – alias Mezinárodního svazu studenstva v Pařížské ulici, zabloudit v Desfourském paláci na Florenci. Každý festivalový ročník nese téma, které je spjato s konkrétní nově zpřístupněnou městskou lokalitou. Letošním tématem se stala otázka Am I What I am thinking About – Jsem tím, o čem přemýšlím?

Nabitý program 4+4 dnů v pohybu nebylo snadné celý zhlédnout. Navíc v situaci, kdy se trochu nešťastně časově křížil s Festivalem Pražské křižovatky. O reflexi dramaturgie letošního ročníku festivalu v pořadu hovoří Vladimír Hulec, šéfredaktor Taneční zóny a redaktor Divadelních novin, který pravidelně a se zájmem projekty festivalu sleduje.

02164724.jpeg

Pro 4+4 dny v pohybu jsou příznačná kontroverzní témata, provokativní formy a také vztah k místu a městu. Jedním z těch, kdo se tématem prostoru u nás dlouhodobě zabývá, je scénograf, pedagog a autor muzejních konceptů Tomáš Žižka, který pomáhal profil festivalu utvářet. Jeho pohled na událost 4+4 dny v pohybu je unikátní a v rozhovoru se dotkne minulosti i budoucnosti festivalu, a zavadí i o jeho současnost.

Novinkou programu 4+4 dnů byla Festivalová škola. Ta nabídla intenzivní několikadenní vzdělávací program sestávající z přednášek, workshopů, diskusí a dalších formátů. O její náplni a o tom, co přinesla účastníkům, hovoří v příspěvku Jana Bohutínská, která se školy zúčastnila v roli lektorky.

Každý festival je příležitostí něco společně zažít a sdílet. 4+4 dny v pohybu letos nabídl širokou škálu zážitků, podnětů k přemýšlení a inspirace, která rozšiřuje obzor směrem do světa, ale umožňuje zamyslet se i směrem dovnitř a prakticky něco pro vlastní rozvoj udělat. Potom otázka, která se stala ústředním tématem festivalu – zda-li jsme tím, o čem přemýšlíme, má možná jednoduchou odpověď.

autor: Jana Návratová
Spustit audio