3. 2.

3. únor 2010

Tomáš Liška - Invisible World

Snad každý z nás někdy navštívil zem, v níž zatoužil žít. Tyto touhy a přání vyjadřují malíři ve svých obrazech, spisovatelé ve svých knihách a hudebníci ve svých skladbách. Své vize o vzdálených krajinách vyjádřil skladatel, basista hlavní protagonista alba Invisible World / Neviditelný svět Tomáš Liška ve svých skladbách ovlivněných jihem. Spolu s ním je brilantně zahráli David Dorůžka na akustické a elektrické kytary a Ital Daniel Di Bonaventura na bandoneon.

1. Silent Talking

I když se Tomáš Liška na české jazzové scéně dávno etabloval, svůj debut Invisible World/ Neviditelný svět uvedl teprve loni. Ale připravoval se na něj několik let. Své skladby, které nás svými náladami odnášejí do "neviditelných" krajin někam na jih, skládal do šuplíku a přemýšlel o tom, koho si k jejich realizaci přizve. O tom, že jedním z muzikantů bude geniální jazzový kytarista a improvizátor David Dorůžka, věděl. Věděl také, že jedním z nástrojů bude, v našich končinách nezvyklý instrument, bandoneon. Na albu Miroslava Vitouše Universal Syncopations II ho zaujal bandoneonista Daniel Di Bonaventura, navrhl mu spolupráci a Daniel nabídku přijal. Svými invenčními kreacemi na bandoneon ozdobil všechny skladby alba Invisible World, o kterém sám říká, že to bude album roku. Jak to dopadne, to se už brzy dozvíme.

2. Colour For You

3. Alegría en masca

Melodie k písni Tierra de mis padres/Krajina mých předků vznikla dřív, než Tomáš Liška věděl, kdo ji bude zpívat. Po čase oslovil Martu Topferovou, ale ještě před tím musela k melodii složit text. Když Marta uslyšela základ, hned ji napadla slova, cituji: "Ulička, kde jsem se narodila mne volá z jihu. Z jihu, ze země mých rodičů. Stesk, který zalije mou duši vždy, když jde slunce spát. Přístav a jeho vůně ve mně budí žár, neboť jsem dávno odjela, odjela hledat své štěstí, ale zjistila jsem, že není nic nad rodnou zem, mou zem, mých předků, kam se jednou vrátím a kde zemřu..." Ve výsledné interpretaci Marty Topferové a tria Tomáše Lišky "Krajina mých předků" vyzněla takto:

4. Tierra de mis padres

5. Forever Lost

6. Strade deserte a Praga

Naši probírku albem Invisible World, které natočil basista Tomáš Liška s kytaristou Davidem Dorůžkou a bandoneonistou Danielem Di Bonaventurou, uzavřeme skladbou Long Time ago.

7. Long Time ago

Pokud není uvedeno jinak, vše a: Tomáš Liška

Hrají: Tomáš Liška -kontrabas David Dorůžka - akustické a el. kytary Daniel Di Bonaventura - bandoneon

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.