3. 11.

31. říjen 2006

Arctic Paradise Dnes budeme vybírat z kolekce vydavatelství Arctic Paradise finské představitele folkové a world music scény. Naši přehlídku finských hudebníků otevře zkušený klávesista, skladatel a aranžér Timo Alakotila se skupinou Nordik tree. Zahrají nám temperamentní skladbu Poppis, inspirovanou tamějšími tradičními houslovými styly.

Vokálně instrumentální skupinu Värttinä ze severní Karelie není třeba dlouze představovat. Už řadu let je na výsluní finské world music scény. K posledním výrazným počinům skupiny Värttinä patří scénická hudba k muzikálu The Lord of the Rings Pán prstenů. Z alba Miero si í v podání Värttinä poslechneme píseň Mataleena.

Nejpozoruhodnějším představitelem sámijské hudební scény je Wimme. Zpěvák, který se inspiruje tradičním stylem sámiu - joikem.

Oblíbeným finským instrumentem kromě strunných nástrojů - houslí a kantele je akordeon. Mistrem tohoto nástroje je Maria Kalaniemi, která vám bude hrát v jedné skladbě.

Ženská vokální skupina Suden Aika neboli "čas vlka" ve své tvorbě vychází ze starobylé finské tradice runového zpěvu.

Přehlídku finské folkové a world music scény z kolekce Arctic Paradise uzavře Timo Väänänen, mistr elektrického kantele.

VYDAL: ARTICCD 2007

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio