28. Letní filmová škola v Uherském Hradišti

10. červen 2002

Filmová škola v Uherském Hradišti proslula poučnými programovými bloky. Ani letošní rok nebude výjimkou, a to skutečně výjimkou s velkým "V" - v rámci neobvyklých filmových pásem se představí opera a mytologie ve filmu.

Letošní festival v Uherském Hradišti proběhne od 26. července do 4. srpna. Výraznou novinkou je uvedení takzvaného morálního kodexu Dogma 2002, jehož snahou je zmenšit komercionalizaci filmových festivalů a navrátit je k původnímu záměru - k prezentaci kvalitních a veřejnosti nepříliš dostupných filmových děl. Dogma 2002 navazuje na dánský manifest Dogma 1995, které volalo po dekomercionalizaci (nejen) hollywoodských filmů.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Filmová škola v Uherském Hradišti proslula poučnými programovými bloky. Ani letošní rok nebude výjimkou, a to skutečně výjimkou s velkým "V" - v rámci neobvyklých filmových pásem se představí opera a mytologie ve filmu. Operní blok obsahuje přibližně třicet filmů, nejen s klasickými operními díly. Pozornost si zaslouží rockové, jazzové, moderní a barokní mutace operních děl. Jako bonbónek poprvé spatří diváci film Karla Vachka Kdo hlídá hlídače, celovečerní snímek o přípravě opery Dalibor. Mezi dlouhými filmy poběží krátkometrážní a animované filmy. Stejný počet filmů (30) obsahuje mytologický blok, který vznikl v reakci na popularitu Pána prstenů. Podle tiskového materiálu LFŠ je mytologie natolik významným kulturně-filozofickým fenoménem, až ovlivňuje charakter většiny národů. Proto je blok rozdělen do několik podmnožin:

národní báje a pověsti, sem patří Staré pověsti české, Ifigénie, Král Oidipus

národní hrdinové a vůdcové, kde nalezneme Johanku z Arku, Stalina, Jana Husa, Robina Hooda

náboženská mytologie s Mahabharátou, Valhalou, Františkem z Assisi

umělé mytologie, s fantasy tematikou: barbar Conan, Pán prstenů, Legenda

Národnostní cykly australských/novozélandských a dánských filmů představí přibližně padesátku filmů (respektive 30 a 20) za účasti Larse von Triera za Dánsko a například Harry Sinclaira za Nový Zéland. Sílící ikonovitost novozélandského režiséra Petera Jacksona se podepsala na uvedení jeho kompletní filmografie. Z dalších známých tvůrců tohoto regionu uveďme alespoň Petera Weira a Baze Luhrmanna. Na Nový Zéland bude částečně zaměřen blok experimentálních filmů, který jinak přináší kolekci klasických francouzských a dánských experimentálních filmů. A pokračujeme přes představení velkých osobností světové kinematografie (15 filmů); nové české filmy (12 filmů) a v 16 filmech si prohlédneme úspěšné snímky jiných festivalů. Nejpočetnější je krátkometrážní tvorba až s 160 filmy ve 32 blocích.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti opět přináší záplavu kvalitních snímků, ale je poznat sílící snahu o aktuální reflexi filmových trendů v mytologickém bloku. Kdysi platilo pravidlo, že na LFŠ jezdí jen studenti a filmoví vědci - s pomocí populárních témat zaujme festival širší veřejnost. Proto neváhejte a sledujte informace na oficiální stránce, která jednotlivým filmům věnuje víc pozornosti než tento shrnující článek.

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.