28 dní poté

2. květen 2003

Teď... Skupinka aktivistů, která bojuje za práva zvířat, vtrhne do laboratoře, kde vědci zkoumají opice infikované vzteklinou. Rozjetí ochránci opice pustí z klecí ven a ty je okamžitě pokoušou a nakazí. O 28 dní později...

Pracovník kurýrní služby (Cillian Murphy) se probudí v nemocnici z kómatu a zjistí, že budova zeje prázdnotou. Zděšený a osamělý mladý muž opustí nemocnici, aby objevil celou hrůzu. Londýn se naprosto vylidnil. Někde jsou vidět umírající. Pak potká Selenu (Naomie Harris) a Marka (Noah Huntley). Virus zlikvidoval téměř celé město a Selena pozná, že i Mark je infikován smrtelným virem, proti kterému není ochrany. V pudu sebezáchovy ho zabije.

Vylidněný Londýn

K malé výpravě se přidává Frank se svou dcerou Hannah. Zásoby pitné vody docházejí, a tak skupinka hledá východisko. Po vyslechnutí zpráv o počasí získají informace o vojenské jednotce kdesi mimo město. To by mohla být záchrana! Ale deprimovaní trosečníci netuší, kde číhá ještě větší hrozba...

Sám uprostřed vylidněného města

Režisér Danny Boyle (např. Trainspotting, Pláž) předává prostřednictvím filmu 28 dní poté divákům brutální apokalyptickou vizi opuštěného Londýna a lidí, kteří se stávají tváří v tvář smrtelnému viru cyniky a ztrácejí emoce. Je to zároveň drsné poselství o tom, jak destruktivní je ztráta přirozené lidskosti. Temnotu celého filmu umocňují působivé výkony herců, kteří byli záměrně vybráni z těch neokoukaných, aby dodali filmu realistický náboj.

autor: (ska)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.