26/2018 Galina Miklínová: Řeč, kterou mluvíme, je jen jedna

Ve dvacátém šestém čísle Týdeníku Rozhlas se čtenáři seznámí s režisérkou a výtvarnicí Galinou Miklínovou, která je autorkou slavných Lichožroutů. Václav Žmolík představí muzeum v domě Suchardových a baletní mistr Národního divadla Alexey Afanasiev prozradí, jak se stal nejmladším z baletních mistrů.

Vybíráme z Týdeníku

  • Galina Miklínová | foto: Tomáš Vodňanský,  Radioservis
    Rozhovor

    Řeč, kterou mluvíme, je jen jedna

    Být "přímo odněkud" je pro jednoho potěšením, pro jiného úděl. Režisérka a výtvarnice Galina Miklínová to má složité, tráví se svou prací občas více času v cizině než doma.

  • "Improvizaci jsem musel nechat u kávy před studiem a soustředil jsem se jen na text, " říká o natáčení četby Petr Čtvrtníček | foto: Tomáš Vodňanský,  Radioservis
    Zpráva

    Na střelnici se neimprovizuje

    Herce Petra Čtvrtníčka spojeného především s komediálními rolemi posluchači z rozhlasu zatím příliš neznají, ale po této četbě bude příležitostí k dalším rolím určitě více.

  • Baletní mistr musí být skoro na každém představení. Alexey sedává v poslední řadě,  aby měl přehled o veškerém dění na jevišti. | foto: Ivo Dankovič,  Radioservis
    Zpráva

    Viditelná hudba a herectví beze slov

    Nenávidí film Černá labuť, protože shrnuje všechny předsudky, která o baletním světě panují. Alexey Afanasiev je už devět let baletním mistrem Národního divadla v Praze.

  • Suchardův dům | foto: Radioservis
    Zpráva

    Muzeum v domě Suchardových

    Městské muzeum v Nové Pace slaví v letošním roce sto deset let od svého založení. V roce 1908 dostalo péči o historické a přírodovědné sbírky tohoto podkrkonošského města.

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.