26.03.2010

26. březen 2010

Kulturní stránky našich hlavních celostátních deníků přinesly jedno společné téma:více či méně reflektují včerejší slavnostní zahájení sedmnáctého ročníkuMezinárodního filmového festivalu Febiofest.

Hospodářské noviny a v nich Irena Zemanová píše o dokumentu Olgy Špátové Oko nadPrahou, který měl včera na festivalu premiéru. Film vstupuje do běžné českékinodistribuce v polovině dubna. Tématem Oka nad Prahou je výstavba Národní knihovnyna Letné. Dokument vznikal dlouhé tři roky - od chvíle, kdy Jan Kaplický vyhrál vroce 2007 prestižní mezinárodní soutěž. Loňská smrt renomovaného architekta dodaladokumentu nový rozměr. A režisérka Špátová se netají tím, na čí straně po celou dobunatáčení stála, píše Zemanová.

V Lidových novinách si pak můžete přečíst rozhovor s herečkou Hannou Schygullovou,která včera na festivalu převzala cenu Kristián za celoživotní přínos světovékinematografii. V rozhovoru se svěřuje, že má v Praze oficiální program, ale že by se ráda podívalamimo typické vyšlapané pražské cesty pro turisty. "Máte tu nádherné památky, ale měspíš zajímají lidé," říká.

Lidové noviny přinesly recenzi Vladimíra Justa na inscenaci Revizora, který se hrajev Národním divadle v Brně. Režie se ujal Ivan Rajmont. A jak píše Just, brněnský Revizor stojí a padá s výkonem představitele titulní role,kterým je hrající dramaturg, skladatel a dirigent Martin Dohnal.

Lidové noviny také vydávájí zvláštní přílohu u příležitosti retrospektivní výstavyZdeňka Sklenáře Deset tisíc věcí - deset tisíc let, která je k vidění v Domě UKamnenného zvonu v Praze do 6. června.

V Mladé frontě Dnes najdete recenzi Kláry Kubíčkové na výstavu Jitky Válové s názvemSetkání. Válová zde představuje své monotypy a temné velké obrazy obývající světmezi abstrakcí a figurou. K vidění je v pražském Topičově salonu do 9. dubna.Kubíčková výstavu hodnotí 70-ti procenty.

Mladá fronta Dnes otiskla rozhovor s Evou Pilarovou, která v sobotu začíná vPardubicích turné k padesáti letům na scéně, na kterém ji doprovodí celá řadahudebních hostů. Na otázku, jestli si vzpomene, jaké to bylo, když poprvé stála na pódiu, odpovídá:"To už je tak dávno! Ani nevím přesně, kdy to bylo. Ale určitě jsem se těšila aurčitě jsem neměla trému. Čím jsem totiž byla starší, tím jsem byla zodpovědnější atím ta tréma byla větší. Teď ji budu mít stoprocentně taky. Ale doposud se mivždycky podařilo, že s prvními čtyřmi takty spadla."

V Mladé frontě si můžete přečíst také rozhovor s rumunským dirigentem Ionem Marinem,který tento týden vystupuje s Českou filharomonií.

Skupina The Tap Tap zítra pokřtí v Praze nové album a Právo přineslo rozhovor sjejím šéfem Šimonem Ornestem.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio