24.06.2010

24. červen 2010

V Lidových novinách najdete recenzi Romana Sikory na inscenaci T. G. M. aneb Masarykmezi minulostí a dneškem v režii Jana Schmida, která se hraje ve Studiu Ypsilon vPraze. V recenzi Sikora píše, inscenace vykazuje znaky snahy tvůrců Masarykův odkaz oživitpro dnešní dobu, nalézt v něm řešení současné morální a společenské krize. Bohuželale nenajdeme skoro nic, co by Masaryka s dneškem spojovalo. Inscenace vznikla ke 45. výročí založení Studia Ypsilon. A bylo by ji možné chápat ijako oprášený manifest tvůrčích postupů Ypsilonky - spontánní mísení složekdivadelního tvaru, žánrů, tříštění příběhu, montáž, hravé nepsychologizujícíherectví zlehka ztvárňující jednu postavu za druhou, nalezneme zde zkrátka vše, čímkdysi toto divadlo v předstihu vykazovalo všechny znaky postmoderního umění,ohromovalo a vstoupilo do učebnic dějin českého divadla. Nalezneme to zde však jakov muzeu. Poněkud bez energie, prázdné a neschopné nalézt hlubší polohy zvoleného tématu.

V Lidových novinách si můžete také přečíst recenzi Jiřího Peňáse na film Královstvípoezie Gabriely Vránové a jejího syna Ondřeje Kepky. Film žánrem nejvíce připomíná existenciální road movie. Herečka putuje naší zemí,jak vedl její životaběh. Používají se při tom různé dopravní prostředky, přičemž buďrecituje, nebo se kochá pohledem na přírodní krásy. Výraz protagonistky je stáleokouzlený, často zasněný, jindy zbystřený, gesta jsou rozmáchlá, ale ladná. Běhemsvého putování se setká s moudrými lidmi a znovu a znovu se mluví o poezii...

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu ode dneška opět patří hrám WilliamaShakespeara. Tradiční Letní shakespearovské slavnosti se letos konají od 24. červnado 4. září a jejich hlavním lákadlem je zbrusu nová inscenace Jindřich IV., která mádnes večer na Hradě premiéru, informují Hospodářské noviny. Slavného politického dramatu se ujala režisérka Lucie Bělohradská, do hlavních rolíobsadila Jana Dolanského a Ladislava Mrkvičku. Více se dozvíte po osmé hodině v Mozaice.

Hospodářské noviny a v nich Magdalena Čechlovská zve na Mezinárodní bienálegrafického designu Brno 2010, které začalo v úterý v Moravské galerii. Přehlídka,která se koná jednou za dva roky a která má nejdelší tradici na světe, se tentokrátvěnuje plakátu a firemní, informační a reklamní grafice. Bienále doplňuje dalších šest různorodých výstav a také mezinárodní sympozium v brněnské Redutě.

Právo otisklo recenzi Emy Stašové na knihu Pavla Rankova Stalo se prvního září. Stalo se prvního září je pohled na události let 1938 - 68. Jak píše Stašová, knihu bychom mohli označit za historickou prózu, ačkoli se tu mísíautenticita s fikcí a její autor si z fakt občas rád vystřelí.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.