24. 5.

24. květen 2010

Hazmat Modine – BahamutOana Catalina Chitu – Bucharest Tango

Mozaiku dnes svou hudbou zpestří kapela Hazmat Modine z New Yorku. S její hudbou se můžeme přenést do liberální Ameriky dvacátých až třicátých let anebo do padesátých a počátků šedesátých let. Právě v té době zde vznikala řada nových hudebních žánrů, vycházejících z tradiční hudby původních i přistěhovaleckých obyvatel. Toto vše mělo vliv i na hudbu Hazmat Modine, v níž se mísí prvky raného blues „Hokum Jugband“, swingu, neworeleanského rhythm & blues, jamajského rocksteady a další. Hazmat Modine cestuje z jihu přes východní Ameriku až po západ. Kde se zastaví, odtamtud si něco odnese. Svůj unikátní zvuk vám Hazmat Modine představí v úvodní písní Yesterday Morning. Píseň je o smutném muži, který touží po lásce a ona nepřichází.

Yesterday Morning (W. Schuman, Zpsygoat) 5:09

Přesně za týden, 31. května, ve 21.00 večer, vystoupí Hazmat Modine v pražském Lucerna Music Baru. Dva z vás tam mohou být také, pokud vyhrají naši soutěž o dvě volné vstupenky na koncert Hazmat Modine. Tak dávejte pozor. Frontmanem kapely je hráč na diatonickou harmoniku Waid Schuman, který navíc vládne charismatickým, chraplavým hlasem a autorsky se podílí na většině skladeb kapely. Waid Schuman je považován za jednoho z nejdynamičtějších skladatelů NewYorkské hudební scény. Jeho zpěv si nyní můžete vychutnat v písni nesoucí název Broke My Baby´s Heart.

Broke My Baby´s Heart (R. Barron) 7:20

V Mozaice vám vybíráme hudbu z alba Bahamut, které natočila newyorská kapela Hazmat Modine. Tvoří ji oktet zkušených muzikantů, hrajících na rozličné nástroje - tubu, perkuse, klaviolu, havajskou steel kytaru, cimbál a mnohé další. Své hráčské dovednosti vám Hazmat Modine předvede v titulní skladbě Bahamut. Je o obrovské a smutné rybě.

Bahamut (W. Schuman, Zpsygoat) 6:04

Poslední píseň, kterou v Mozaice v podání Hazmat Modine uslyšíte, má název It Calls Me a s kapelou si ji zazpívají a zahrají mistři hrdelního zpěvu Huun Huur Tu z Tuvy. Ještě připomínáme, že Hazmat Modine vystoupí v pražském Lucerna Music Baru v pondělí, 31. května, ve 21.00 večer.

It Calls Me (W. Schuman, Zpsygoat - BMI) 3:10

Ještě pro vás máme jeden tip na koncert. Ve čtvrtek 27. května večer se v pražském Palaci Akropolis poprvé představí rumunská zpěvačka Oana Catalina Chitu se svou internacionální kapelou. Oana nyní žije v Berlíně a sklízí tam velký úspěch s projektem, v němž představuje meziválečný kavárenský a kabaretní repertoár Bukurešti, označované též Paříž východu. Jste-li milovníci tanga, nenechte si ujít v podání Oany Cataliny Chitu jeho specifickou podobu „tangos à la Romanesque“ anebo lyrické romance či strhující lidové tance přetavené do městského prostředí. Sirbu „Mâna, Birjar“ vám Oana Catalina Chitu se svou kapelou nyní představí.

CD Bucharest Tango

Mâna, Birjar (trad.) 4:15

autor: Adam Radechovský
Spustit audio