22/2018 David Robertson: Přehrady se musí bořit

Ve dvaadvacátém čísle Týdeníku Rozhlas přinášíme rozhovor se šéfem symfonických orchestrů v Sydney a v americkém St. Louis, dirigentem Davidem Robertsonem.

Vybíráme z Týdeníku

  • David Robertson | foto: Jay Fram,  Radioservis
    Rozhovor

    Přehrady se musí bořit

    Americký dirigent David Robertson je šéfem symfonických orchestrů v Sydney a v americkém St. Louis  a především propagátorem soudobé hudby.

  • Vinohradnictví do Kutné Hory přivezli francouzští cisterciáci už v první polovině 12. století | foto: Václav Žmolík,  Český rozhlas
    Reportáž

    Víno bratrů cisterciáků

    V  Kutné Hoře, zapsané na seznamu UNESCO, je možné uskutečnit procházku po vinicích a dozvědět se ledacos zajímavého nejen o jejich historii a víně, ale i o městě samém.

  • Paříž | foto: Robert Průcha
    Reportáž

    Město splněných snů

    Paříž pro mnohé stále zůstává vysněným městem. V našich představách se objevují křivolaké romantické uličky plné pekáren, cukráren a vinárniček.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.