22. 2.

22. únor 2010

Barbara Fortuna - In Santa Pace

Hudební část Mozaiky je dnes vyhrazena korsické polyfonii. Představí se vám jeden z nejrespektovanějších tamějších souborů "Barbara fortuna", kvartet zpěváků, jejichž hlasy jsou pro korsickou polyfonii jako stvořené. Všichni čtyři jsou s vokální polyfonií ostrova spjati od dětství. Osvojovali si ji zpíváním v kostelních sborech, při rodinných slavnostech, na procesích. Každý z nich působil v rozličných polyfonních tělesech a postupně si utvářel bohatý repertoár, který tvoří duchovní i světské písně, adaptace tradičních lidových i umělých písní. Soubor Barbara Fortuna existuje přes deset let a my vám dnes bude vybírat hudbu z jeho druhého alba "In Santa Pace" a tady je úvodní chorál Kyrie Eleison/Pane, smiluj se.

1. Kyrie Eleison

I když je úředním jazykem Korsiky francouzština, Korsičané dávají přednost svému rodnému jazyku a hovoří korsicky, malebným jazykem, který se utvářel z latinského základu a zní podobně jako Italština. I soubor Barbara fortuna zpívá většinu písní v korsickém jazyce, ale následující milostná serenáda Veni O Bella, kterou zazpívá v komorním kytarovém doprovodu je v italštině.

2. Veni O Bella

3. Plavi putevi mora

Mozaikou nás provází korsický soubor Barbara Fortuna, který tvoří čtyři vokalisté: sólistou je tenorový zpěvák Jean Pierre Marchetti. který výtečně ovládá vokální styl ricuccate, melismatický zpěv, druhý hlas zpívá Maxime Merlandi a André Dominici s Jean Philippem Guissanim svými vokály vnášejí tmavší, basové barvy.

4. Lamentu chi ti mora

5. Tota pulchra es Maria

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.