2000 metrů vysoká plisovaná sukně z ledu a sněhu. Mára Holeček o prvovýstupu na himálajský Chamlang

2. červen 2019

Severozápadní stěnu himálajské sedmitisícovky Chamlang, na kterou už si brousilo zuby několik mezinárodních výprav, jako první prostoupila česká dvojice Marek Holeček a Zdeněk Hák.  První z nich vypráví o celé akci v rozhovoru pro pořad Casablanca.

Dvojice českých lezců, která už dříve jako první na světě vystoupila novými cestami na Gašerbrum anebo Kyazo Ri, potvrdila, že patří na absolutní špičku českého lezení. Za prvovýstup na Gašerbrum jsou oba lezci jako první Češi v historii držiteli nejprestižnější mezinárodní ceny Zlatý cepín. Horu Chamlang v nepálském údolí Hunku si Mára Holeček vybral už před lety, kdy ho fascinovala, ale netroufal si na ni.

Mára Holeček vylezl na Gašerbrum. České horolezectví slaví historický úspěch

Mára Holeček na Gašerbrumu

Horolezec Marek Holeček po pětiletém dramatu zárubovskými slovy „otevírá zlatou bránu“. Vystoupil společně se Zdeňkem Hákem alpským stylem JZ stěnou na pákistánskou osmitisícovku Gašerbrum.

Když lezu nahoru, nadávám na všechno možné. Vzápětí se ke všemu modlím…

Dvojici Hák–Holeček na sedmitisícovce, kterou ze severozápadu do té doby nikdo nezdolal, čekal skoro dvoukilometrový výstup. Nepříjemné skalní prahy a ledové pole tvořily začátek, pak následovaly ledovo-sněhové varhany s průměrným sklonem 70–80 %, které Mára Holeček s citem přirovnává k plisované sukni. „Teď ležíme v sérakové díře, podobné tlamě žraloka před sklapnutím, kde máme druhý bivak. Zítra nás čeká velký boj,“ napsal Mára Holeček přímo ze stěny.

Vrcholový hřeben je podle jeho líčení v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca ostrý jako žiletka. Dvojice bivakovala pár desítek metrů od vrcholu, na který pak vystoupila, ale to nebylo všechno. „Na vrcholu nic nekončí a život je tam dole,“ zdůrazňuje Mára Holeček, který se taky jemně zdráhá mluvit o horolezectví jako o sportu. Vnímá především jeho objevitelskou stránku.

Mára Holeček

… ale víru neztrácím

Během sestupu lezcům počasí neumožnilo přidat na tempu, a tak byli oba lezci tři dny bez jídla. „Když lezu nahoru, tak samozřejmě nadávám na všechno možné, vzápětí se ke všemu modlím, ať mi něco pomůže, ale neztrácím víru, že to zvládneme, ani důvod, proč jsem do toho šel, to ne. Nepolevuju. Utíkat je třeba, jen když už to opravdu jinak nejde, a taky to stojí spoustu sil.“

Poslechněte si celý rozhovor o hodnotném výkonu světových parametrů i o osobních zážitcích z Himálaje v kompletním záznamu pořadu Casablanca.

Marek Holeček a Zdeněk Hák jako první lidé prostoupili severozápadní stěnu himálajské sedmitisícovky Chamlang
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.