20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła

14. září 2018

Z antologie nejzajímavějších i nejkontroverznějších polských reportáží napsaných po roce 1989. Poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygieł je u nás znám především jako autor knihy Gottland, v níž přináší nezaujatý pohled cizince na některé fenomény a osobnosti českých novodobých dějin. V knize 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła shromáždil výběr nejzajímavějších i nejkontroverznějších reportáží, které byly napsány po roce 1989. Texty odrážejí vývoj, kterým Polsko prošlo po pádu komunismu, snaží se analyzovat a pochopit nové fenomény, s nimiž se společnost vyrovnávala. Některé jsme zažili i u nás a máme je v živé paměti, jiné jsou čistě polské.

V 90. letech minulého století propadlo Polsko dosud nepoznané vášni – hraní na burze. Co taková vášeň s člověkem udělá, popisuje reportér píšící pod pseudonymem Karol Podgórski. Jako jeden z prvních novinářů začal hrát na burze a o této zkušenosti vydal svědectví formou deníkových zápisů pod názvem Osobní kapitalismus.

Praktiky firmy Amway přibližuje reportáž Mariusze Szczygieła V dynastii. V roce 1995, kdy ji napsal, bylo Polsko nejdynamičtěji se vyvíjejícím trhem této společnosti. Odborníci přirovnávají fungování této firmy k náboženské sektě, jejíž členové věří, že jako jediní budou spaseni a dosáhnou pravého štěstí – úspěchu.

Do světa módních trendů na počátku 21. století nás zavede reportáž Marcina Kołodziejczyka Zákazník. Dozvíme se mimo jiné, co znamenají pojmy jako trendsetter, coolhunter, sí nebo jazzy.

O tom, že je antisemitismus stále živý, vypráví text polského novináře Pawla Piotra Reszka:Tišeji! Autor se pokusil natočit rozhovory s držiteli ceny Spravedlivý mezi národy, která se uděluje za záchranu Židů za druhé světové války. V Polsku se ale převzetí této ceny stalo nepříjemnou záležitostí, kterou je lépe utajit.

Po roce 1989, když se zpřístupnily archivy StB se jmény spolupracovníků a tajných agentů, mnozí zažili šok a zklamání. Je těžké se vyrovnat s tím, že mezi vašimi blízkými, příbuznými či přáteli byli práskači. Reportáž Pawla Smoleńského Odvaha vypráví jeden takový příběh, ovšem s nejednoznačným závěrem. I donašeč totiž může být slušný člověk.

Účinkuje: Jan Vondráček

Z knihy 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła připravila Marina Feltlová.

  • Osobní kapitalismus, 1994, Zápisník nalezený na burze (Karol Podgoórski), překlad Lucie Zakopalová
  • V dynastii, 1995, Vezmi nás do Diamantu (Mariusz Szczygieł), překlad Helena Stachová
  • Zákazník, 2005, Být trendy (Marcin Kołodziejczyk), překlad Michala Benešová
  • Tišeji!, 2006, Strach spravedlivých (Paweł Piotr Reszka), překlad Michala Benešová
  • Odvaha, 2006, Můj bratr agent (Pawel Smoleński), překlad Lucie Zakopalová

Režie: Jaroslav Kodeš

Spustit audio