19. 3.

19. březen 2010

Shahaba Tolouie: Tango Perso

Tango Perso 6:54

Když si budete něco přát, může se vám to splnit. Mozaikou nás totiž bude provázet hudba v podání íránského kytaristy a zpěváka Shahaba Tolouie a jeho jméno v překladu znamená padající hvězda. Zasáhne nás vášnivým zpěvem i mistrnou hrou na kytaru. Shahab si vytvořil vlastní originální styl v němž míchá flamenko s perskou hudbou, mystičnost s ohnivou vášnivostí. Úvodem si poslechněte Shahabův expresivní zpěv v písni My Heart. Text složil kurdský písničkář Rahim Moini Kermanshahi a je o srdci, které žije v exilu.

My Heart 6:10

Shahab Tolouie pochází z Íranu, protože měl výjimečné hudební nadání, podařilo se mu doma spolupracovat s velikány perské hudby. Jedním z nich byl Shahram Nazeri. Pak Shahaba okouzlilo flamenko a odešel ho studovat přímo ke zdroji, do Seville ve španělské Andalusii. Neušlo mu, že flamenko a perská klasická hudba má řadu příbuzných rysů. Začal s nimi experimentovat až vytvořil pozoruhodnou fúzi perské hudby a flamenka. Pak Shahab Tolouie opustil Španělsko a namířil si to do Prahy, kde žije dosud. S novými hudebními přáteli loni natočil album Tango Perso, a my vám z něj nabídneme další ochutnávku nazvanou Nightmare (noční můra).

Nightmare – instrumentální 8:33

Mozaikou nás provází hudba z alba íránského hudebníka Shahaba Tolouieho Tango Perso. Shahab ho natáčel s perkusistou Tomášem Reindlem a hráčem na akustickou basovou kytaru Janem Urbanem. V několika skladbách se k nim připojil vynikající americký perkusista, specializovaný na rámové bubny zarb a daf, Hearn Gadbois (Hern Gadboa). S Shahabem Tolouie, Tomášem Reindlem, a Janem Urbancem nyní zahraje Hearn Gadbois skladbu Zaryab.

Zaryab-instrumentální 6.36

Loni u nás Shahab Tolouie zavedl sympatickou tradici. Uspořádal koncert k oslavě Nového perského roku. Jmenuje se Norooz (z perštiny – Nový den), slaví ho více než 300 milionů lidí a podobně jako velikonoční svátky oslavuje příchod jara a znovuzrození přírody, což je 21. března . Protože byl loňský Norooz zdařilým počinem, uspořádá Shahab Tolouie i letos oslavu Nového perského roku. Uskuteční se v neděli 21. března v pražském divadle ABC, v 19.30. Shahab Tolouie se představí s kytaristou Tomášem Vychytilem, baskytaristou Martinem Kapusníkem a s perkusisty Tomášem Reindlem a Hearnem Gadbois. Během večera také vystoupí dva zajímaví hosté: rockový bubeník David Koller a jazzový kytarista Pavel J. Ryba. Vidět a slyšet tuto nezvyklou kombinaci hudebníků bude jistě zážitek, který navíc ozdobí perským tancem René Milgrom a Petra Šťastná flamenkem. Teď si poslechněte Shahabovu píseň Noche Azul.

Noche Azul 7:09

Ethno Buleria - instrumentální 5:28

autor: Adam Radechovský
Spustit audio