17. ročník filmového Projektu 100 začíná filmem West Side Story

12. leden 2012

Ve čtvrtek 12. ledna večer začíná slavnostní obnovenou premiérou filmu West Side Story 17. ročník putovního filmového Projektu 100.

V uplynulých šestnácti letech získala tato přehlídka značný respekt filmových odborníků i oblibu laiků a milovníků dobré kinematografie.

Pro letošek organizátoři Projekt 100 významně proměnili: nabídnou "pouze" čtyři filmy, jeden teď a další vždy po čtvrt roce. Chtějí tím na uvedené tituly výrazněji upozornit a dát mu větší péči. Připomeňme, že dalšími snímky letošního ročníku Projektu jsou Bohémský život režiséra Akiho Kaurismäkiho, Trainspotting režiséra Dannyho Boyla a Sedmikrásky režisérky Věry Chytilové. Za zeštíhlením Projektu 100 stojí, jak už to bývá, vedle už zmíněných i finanční důvody.

Dnes zahajující West Side Story byla oceněna mnoha filmovými cenami, slavný a ceněný je i původní muzikál. Autorem hudby k muzikálu - a tedy i k filmu - je věhlasný umělec Leonard Bernstein. Tomáš Pilát se ve svém příspěvku věnuje právě hudební stránce West Side Story a osobnosti jejího autora. O pomoc přitom požádal kolegu - muzikologa Petra Vebera z vltavské Redakce vážné hudby.

Spustit audio