17. 6.

11. červen 2010

Tomáš Hobzek: Stick It Out

(Tomáš Hobzek, Cyrille Oswald, Dan Tepfer, Tomáš Liška)

Suverénní výkon předvádí na svém debutu Stick It Out jazzový bubeník a skladatel Tomáš Hobzek a jeho kvartet. Takto kompozičně poutavý, energeticky nadupaný a bravurně podaný moderní jazz má současnému světu jistě co říct. Tomáš Hobzek si do studia přizval holandského tenorsaxofonistu Cyrilla Oswalda, newyorského pianistu Dana Tepfera a kontrabasistu Tomáše Lišku. Album, které společně pokřtili 2. června v Jazzdocku, vyšlo, jak jinak, u vydavatetsví Animal Music.

Tomáš Hobzek: Red Land Town

O letos třicetiletém Tomáši Hobzekovi lze říci, že hrál ve většině prestižních českých jazzových souborech své generace. Do tria si ho velice záhy vybral kytarista David Dorůžka, ale i Vojtěch Procházka, Christian Rover (kristian rovr) nebo Roman Pokorný, do Organic Quartetu pak především Ondřej Pivec. Hobzek studoval pražskou jazzovou Vyšší odbornou školu, ale též se vzdělával na soukromých lekcích v New Yorku u bubeníka Scotta Kendricka (skota kendrika).

Tomáš Hobzek: On That First Day

Psychical Revue

Současní jazzoví bubeníci jsou skupinovými leadery výjimečně. Z těch světových, jejichž koncepty ovlivnily jazz posledních deseti let jmenujme například Paula Motiana nebo Briana Bladea. Bubeníci - leadeři přicházejí často s výjimečným, kompozičně propracovaným rytmicko-harmonickým rukopisem, kterému dokáží od bicích vdechnout silný drajv. A to je případ i Tomáše Hobzeka.

Dan Tepfer: If I Heard Was Nothing

Tomáš Hobzek: Shortage

Do témbru staré tenorsaxofonové školy zabředne Holanďan Cyrrile Oswald v následující Hobzekově baladě Blue. Právě proto, že má balada ve skutečnosti velice moderní kompoziční půdorys, je účinek tak působivý. Stále posloucháme album Toáše Hobzeka s názvem Stick it out.

Tomáš Hobzek: Blue

Tomáš Hobzek: Pet

autor: Petra Svoboda
Spustit audio