16.07.2010

16. červenec 2010

Dnešní deníky spojují tři společná témata: úmrtí Charlese Mackerrase, Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově a stěhování Muchovy Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy.

Fotografii Charlese Mackerrase najdete už na titulní straně Hospodářských novin. Jak připomínají, světoznámý dirigent během své padesátileté kariéry ve světě šířil povědomí o české hudbě, zejména o operním díle Leoše Janáčka, a byl jedním z nejoddanějších vyslanců a milovníků české muziky ve světě. „Kdo se se sirem Charlesem setkal, nemůže zapomenout na jeho češtinu, kořeněnou anglickým akcentem,“ píše Petr Veber. Mackerrasův nekrolog najdete například i v Lidových novinách.

Rozhovory s tenoristu Josém Curou, který vystoupí na českokrumlovském festivalu, najdete v Právu a Lidových novinách. Právo si všímá, že Cura se kromě zpěvu věnuje také dirigování. Jednou dokonce dirigoval i Dvořákovu Devátou. „V současnosti musím být velice praktický a zůstat u zpěvu, neboť jsem hodně finančně zadlužen koupí nového domu a ten musím zaplatit. A jako zpěvák si vydělám určitě více. Ale kdybych byl někdy postaven před otázku, co si vybrat, možná že by zvítězilo dirigování,“ řekl Právu Cura.

V Lidových novinách pěvec vysvětluje, proč přijal pozvání právě do jihočeského města. Výhodou podle něj bylo, že přehlídka se koná o prázdninách, ale jediným problémem bylo přemluvit jeho ženu, aby strávila týden dovolené v Českém Krumlově. „Ale když jsem jí ukázal fotky, tak pochopila, jak nádherné je to město,“ uvedl pro Lidové noviny.

Praha si zaslouží lepšího Muchu, to je titulek z Lidových novin, které se na druhé straně věnují stěhování Slovanské epopeje. Jana Machalická konstatuje, že desítky let se pyšnil Moravský Krumlov dvacítkou impozantních pláten. Město blízké umělcovu rodišti, Ivančicím, svěřené dílo hýčkalo a dokázalo mu setrvale zajistit i slušnou návštěvnost. Teď se přesune do Prahy. „Zde ale o ni nikdo zvlášť nestojí a bude tu vystavena konkurenci, v níž nemůže obstát. Nejspíš se i zde hlavně zpočátku zájemci dostaví. I proto, aby se přesvědčili, zda je tento pozdní výron na téma slovanské vzájemnosti skutečně tak panoptikální a konzervativní, jak se jeví na reprodukcích,“ myslí si autorka článku. „Je skutečně Muchova podmínka závazná po tolika letech? Vyslovil ji přece v jiné situaci a jiné době, trval by na ní i dnes?“ ptá se Machalická.

Adoptujte si svůj obraz, stejně jako zvíře ze zoo, vyzývá Mladá fronta Dnes. Galerie Rudolfinum chystá nejočekávanější výstavu letošního podzimu nazvanou Decadence NOW! Kdokoli si může adoptovat umělecké dílo a připojit své jméno na popisek vedle jmen slavných umělců. Příspěvky se pohybují v řádu desítek a stovek tisíc korun. Sponzorovat tak bude možné například díla Lebka Damiena Hirsta, fotografie Cindy Sherman či obrazy slavného Keitha Haringa. Inspiraci systémem zoologických zahrad a jejich adopcí zvířat galerie přiznává. Zdůrazňuje ale, že na Západě je podobný systém malých mecenášů běžný. Zajímavé je, informuje dále Mladá fronta Dnes, že největší zájem o adopci obrazů se týká témat sexu a smrti. Mezi špičkami zahraničního umění figurují však i česká jména - Ivan Pinkava nebo Václav Jirásek.

autor: mvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.