150. výročí narození Jože Plečnika. Výstava na Pražském hradě nabízí unikátní modely i kresby ze soukromé sbírky

31. březen 2022

Pražskému hradu dal jeho současnou podobu architekt a urbanista Jože Plečnik, od jehož narození letos v lednu uplynulo 150 let. Osobnost lublaňského rodáka představí výstava otevřená v Tereziánském křídle Starého královského paláce a v exteriérech Hradu 1. dubna, kdy na Hradě začíná letní turistická sezóna.

Plakát k výstavě Plečník na Pražském hradě

„Návštěvníci budou mít možnost prožít Plečnikovo dílo in situ, v realitě. Díky sedmnácti velkým panelům se totiž dozvědí, jak vypadají Plečnikova hradní nádvoří, zahrady, Masarykova vyhlídka nebo třeba byt prezidenta Masaryka. V Tereziánském křídle pak budou prezentovány mimo jiné i modely ze sbírek Pražského hradu a Muzea architektury a designu v Lublani, včetně těch vyrobených v roce 1986 pro výstavu v Centre Pompidou, která zahájila koloběh aureoly kolem Plečnika,“ popisuje hlavní kurátor, historik architektury Vladimír Šlapeta.

Plakát k výstavě Plečnik na Pražském hradě

Výstava představí všechny Plečnikovy tvůrčí a životní etapy. Rané období ve Vídni, kam odjel v roce 1892 a kde následně studoval na umělecké akademii pod vedením Otto Wagnera. Druhé období, kdy v Praze působil jako profesor Uměleckoprůmyslové školy. I to závěrečné, kdy se stal profesorem architektury na nově založené univerzitě v Lublani a zároveň v Praze vykonával funkci hradního architekta.

Poprvé čeští diváci uvidí i některé kresby ze soukromé sbírky znalce Plečnikova díla Damjana Prelovšeka, vnuka lublaňského stavebního rady. „Jeho skříně jsou plné všelijakých podkladů a my jsme měli možnost se jimi trochu prohrabat,“ komentuje to Vladimír Šlapeta a dodává, že z Lublaně se podařilo přivézt i dva krátké filmy, které zachycují Plečnika v pohybu. „Navštívili jsme totiž i Plečnikovu hišu, dům, ve kterém žil a ze kterého je dnes muzeum, a tam jsme objevili zvláštní poklad. Filmy, které ho zachycují třeba při předání čestného doktorátu lublaňské univerzity. Je velmi zajímavé vidět Plečnika jako starého pána a jistě to bude pro návštěvníky výstavy překvapení,“ říká.

Plakát k výstavě Plečnik na Pražském hradě

Prezentovány budou i snímky slovinského fotografa Saši Fuise, který zachytil Plečnikovo vrcholné dílo – slovinskou Národní a univerzitní knihovnu v Lublani. Výstava bude otevřená zdarma až do 31. října, navíc 14. května budou po dvouleté pauze zdarma otevřeny návštěvnické objekty Hradu, a to včetně reprezentačních prostor v Novém královském paláci.

Spustit audio

Související