13. 11.

10. listopad 2006

Hana Ulrychová (nejen) tichý hlas Dnes budeme vybírat skladby z kompilačního dvojalba stálice české scény populární hudby Hany Ulrychové - (nejen) tichý hlas, které je jakýmsi ohlédnutím za dosavadní (čtyřicetiletou) kariérou zpěvačky výjimečných kvalit. Výběr 28 písní zachycuje důležité mezníky zpěvaččiny pěvecké dráhy folk rockovými, bluesovými a soulovými písničkami počínaje, přes jazzové a popové, které pro ni skládali naši renomovaní skladatelé i textaři, až po písničky folklórně laděné, které pro ni složil její bratr Petr Ulrych.

Úvodem si v podání Hany Ulrychové poslechneme Slunečnici, klasiku české swingové éry. Zazpívá nám ji v doprovodu orchestru Gustava Broma. 1. Slunečnice (Sláva Eman /Josef Gruss)

00465490.jpeg

Hanka Ulrychová absolvovala první veřejná vystoupení v roce 1963, kdy spolu s bratrem Petrem účinkovala v brněnském Divadle bez tradic. Pak oba sourozenci působili v brněnských bigbeatových skupinách Vulkán a Atlantis. V 67 roce Hanka krátce spolupracovala s olomouckými Bluesmany. V rozhlasové Houpačce zvítězila písnička Nechoď do kláštera, kterou zpívala v duu se svým bratrem Petrem a na počátku sedmdesátých už bylo zřejmé, že Hana Ulrychová se bez problémů vypořádá s jakýmkoliv žánrem. S lehkostí proplouvala rozličnými žánry, každé písničce vtiskla svůj nenapodobitelný výraz. Významným mezníkem v její kariéře byl rok 1974. Tehdy založil Petr Ulrych skupinu Javory, se kterou oba sourozenci v průběhu let uvedli řadu pozoruhodných, folklórem inspirovaných projektů. Nikola Šuhaj loupežník byl prvním z nich. Hanka nám z něj nyní zazpívá Eržiku.

2. Eržika (Petr Ulrych)

Beskydské hory, to je místo, kam sourozenci Ulrychovi často a rádi zajíždějí. Beskydy jsou také rodištěm největšího básníka beskydských hor, Ladislava Nezdařila. Hanka nám zazpívá jednu jeho zhudebněnou báseň Maměnka.

3. Maměnka (Petr Ulrych/Ladislav Nezdařil)

4. Malé zrnko písku (židovská lidová/Petr Ulrych)

Následující písnička Úsměvy je od velkého ruského barda Bulata Okudžavy, českým textem ji opatřil Petr Ulrchych a zazpívá nám ji Hana Ulrychová.

5. Úsměvy (Na foně Puškina) (Bulat Okudžava/ č.text: P. Ulrych)

VYDAL: Supraphon / SU5770-2

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.