100 let Josefa Kemra. Velkého herce s velkým hlasem připomínáme povídkou, poezií i rozhlasovou hrou

Stojí mezi dveřmi, v zástěře, na hlavě čepici, stojí se založenýma rukama a sleduje, jak venku… prší a prší. Jako dědu Komárka si Josefa Kemra vybaví snad každý. Zdaleka se ale na mysl nedere jen film Na samotě u lesa, nezapomenutelných rolí ztvárnil předlouhou řadu. Teď, sto let od jeho narození, si připomínáme i ty rozhlasové.

Program

neděle 19. 6. 

  • 12:05
    Svět poezie
    Jan Zahradníček: Pozdravení slunci

  • 15:00
    Hra pro pamětníky
    Giles Cooper: Nepříjemná ústřice

  • 16:02
    Má cesta k Národnímu divadlu

pondělí 20. 6. 

  • 9:05
    Dopolední četba
    Karel Poláček: Potíže se spisováním

Kde jinde se vrátit k archivním perlám než ve Hře pro pamětníky! Pro účetního Bundyho, hlavního hrdinu komedie britského dramatika Gilese Coopera je svět pořádně nepříjemná ústřice. Jednoho dne je vytržen ze zaběhnutého pořádku a musí podstoupit služební cestu, na které na něj čeká řada úskalí. Režisér Josef Červinka už v roce 1968 našel ideálního představitele pro nesmělého antihrdinu právě v Josefu Kemrovi, kterému tady sekunduje Vlastimil Hašek.

Třeskutou komedii navíc doplníme další exkluzivní nahrávkou z archivu (z roku 1994), na níž Kemr vzpomíná na svou cestu do Národního divadla.

Že byl jedním z nejosobitějších herců českého dvacátého století, je bez debat. V rozhlase začal svou osobitost předvádět už v polovině 50. let, a to ve všech žánrech rozhlasové tvorby. V poezii ovšem velmi vzácně. I z toho důvodu nabídneme ve Světu poezie trojici básní ze sbírky Pozdravení slunci katolického básníka Jana Zahradníčka, kterou Kemr pro rozhlas natočil v roce 1991.

A abychom ukázali mnohostrannost jeho hereckého projevu, našli jsme v archivech také jeho interpretaci povídkové tvorby. V Dopolední četbě jeho hlas uslyšíme v humoristické povídce Karla Poláčka nazvané Potíže se spisováním. Roku 1968 ji natočila režisérka Alena Adamcová.

Právě díky archivům Českého rozhlasu Josef Kemr z hereckého světa nemizí ani dnes. A je více než jasné, že nebyl zdaleka jen oním dědou Komárkem. Josef Kemr byl velký herec s velkým hlasem!

Klára Fleyberková

Nejnovější články