10. výročí Radioateliéru

1. červen 2012

V prosinci 2012 zazní v éteru Českého rozhlasu 3 - Vltava stá premiéra Radioatelieru - jak lépe zakončit desátý rok existence pořadu, který otevírá český éter současnému pulzu akustických umění… 1. června si v Komunikačním prostoru Školská 28 tuto dekádu symbolicky připomeneme – zazní dvě performance a zúčastníme se dvojitého křtu, který zasadí večeru punc neoddiskutovatelné závažnosti.

V první části večera vystoupí mezinárodní improvizační trio Paraneuro, jehož tvorba zazněla v PremEdici Radioatelieru v únoru roku 2005. Nebylo možné nevyužít pražské návštěvy fenomenálního finského hráče na křídlovku, který je po celou dobu integrální součástí tohoto uskupení – Jarmo Sermilä bude naším severským hostem ve vltavském Severském roce. V triu jej doprovodí Miroslav Posejpal (1952, violoncello, elektronika) a Alex Švamberk (1961, sampler, kovy, perkuse, elektronika)

02601704.jpeg

V druhé polovině večera se uskuteční vokální performance experimentální skupiny Boca Loca Lab. Jejím hlavním hybatelem a uměleckým vedoucím je Jiří Adámek, scénárista a režisér, který je neodmyslitelně spjat zejména s prvními roky existence Radioatelieru. Mezinárodními cenami ověnčená skupina herců a hudebníků předvede vokální performance s hlasy Venduly Stichové, Pavola Smolárika, Jana Matáska a Petra Vančury, laptopovou elektroniku realizuje Mikoláš Růžička.

00742539.jpeg

A v neposlední řadě - budeme křtít! A bude to křest dvojitý. Využijeme další spolupráce s časopisem HIS Voice, který bude ve svém červnovém vydání obsahovat už tradiční sampler vybraných premiér PremEdice Radioateliéru – pokřtíme album rAdioCUSTICA 2011 selected.

Zároveň budeme křtít knihu – ojedinělou publikaci, která vznikla právě u příležitosti desátého výročí Radioatelieru a to ve spolupráci Českého rozhlasu a Nakladatelství AMU. ZVUKEM DO HLAVY – tak se jmenuje jedenadvacet sond do současné audiokultury přinášející pohledy jedenadvaceti umělců, kritiků, kurátorů a teoretiků na spletité vztahy současných akustických umění. Kniha bude okamžitě k dostání.

02592319.jpeg

Vstupné: 50 KčKomunikační prostor Školská 28, Praha 1Skolska28.czwww.radioart.cz

autor: Michal Rataj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.