10. 5.

10. květen 2010

Varvaki: Deneb

Víte co to znamená Varvaki? Je to malý sokol žijící v krétských horách, a také název nového alba kapely Deneb, která má akustický, svěží zvuk a inspiruje se tradiční hudbou balkánských zemí, ale i jiných slovanských národů. Je zajímavé sledovat, jak je kultura každé země odlišná a svébytná. Každý národ je jinak utvářen, má v sobě zavinuté jiné dějiny a osudy, které ho činí výjimečným. Stejné je to i s jeho hudbou. Na ní je však krásné, že je srozumitelná všem; je v ní ukryto cosi prapůvodního, něco, čemu všichni rozumíme, aniž bychom to museli pojmenovat. Deneb nám na albu Varvaki ukazují, jak jsou tyto různorodosti vzájemně propojeny do všeobjímajícího hudebního universa. Hudba kapely Deneb je nám blízká i proto, že slovanská kultura vycházela z jednoho společného kořene. Nyní roztáhněte svá křídla a poleťte za malým sokolem Varvaki, užít si společný nespoutaný let.

Varvaki (Jitka Malczyk) 2:42

Deneb tvoří tři dívky a muži. Na kytaru hraje Martin Vejvoda, bývalý člen skupin Bran a Cabelique, zvuk cajonu a darbuky obstarává Jakub Severin, zpěvačkou je Bára Podobská a krásný hudební dialog houslí s violou vedou Jitka Malczyk a Martina Adlerová. Nové album Denebu jsou vedle původní tvorby Jitky Malczyk a Martina Vejvody také adaptace rozličných lidových písniček, zpravidla v lichých rytmech, které má kapela ráda.

Marika (Jitka Malczyk)/ Patnáct osmin (Martin Vejvoda) 2:52

Deneb v sobě ukrývá krásný význam. Je to nejjasnější hvězda v souhvězdí Labutě. Deneb také provází dílo českého etnografa, malíře a znalce balkánské kultury, Ludvíka Kuby, v jehož sbírkách skupina čerpá inspiraci. Další píseň, kterou vám v podání Denebu pustíme, se jmenuje Z Raju, pienknego miasta a už z názvu je zřejmé, že se jedná o polskou píseň.

Z Raju, pienknego miasta 3:55

Lično Mome 3:11

Skupina Deneb se s vámi rozloučí makedonskou písní Kalino mome, jako rodilá Makedonka ji zazpívá Bára Podobská.

Kalino mome 4:20

Vše tradicionály, pokud není uvedeno, jinak skupina Deneb, která hraje v tomto obsazení:

Jitka Malczyk – housle Bára Podobská – zpěv Martina Adlerová – viola Martin Vejvoda – kytara Jakub Severin – cajon, darbouka

autor: Adam Radechovský
Spustit audio