10. 11.

7. listopad 2006

Souad Massi: Mesk elil Alžírskou zpěvačku Souad Massi často srovnávají s Tracy Chapmen nebo Suzanne Vega, ale Souad Massi žádné srovnávání nepotřebuje. Má už na svém kontě tři úspěšná alba, kterými přesvědčila svět o svém výjimečném talentu. Souad Massi žije v Paříži, ale orientální původ je v její tvorbě zřejmý. Její styl je ovlivněn alžírskou klasikou i čábi, tak v Alžíru nazývají pop, také se inspiruje flamencem, jemným folk - rockem i šansonem. Všechny zmíněné styly umí dokonale vrstvit jeden přes druhý, k tomu smíchává zvuk elektrických a akustických kytar s gimbri, třístrunnou saharskou basovou kytarou, s arabskou loutnou ud a houslemi imzad. Paletu zvuků doplňují velké dvojité kovové kastaněty - karkabas, darbuka, bendir, všelijaké tamburíny, djembé a další arabské perkuse. Hrát budeme písně z jejího posledního, v pořadí třetího alba Mesk Elil neboli Zimoléz.

Alžírská zpěvačka a skladatelka Souad Massi na sebe poprvé výrazněji upozornila v roce 1999 svým vystoupením na festivalu "Ženy Alžíru" v Paříži. Její talent zaujal vlivného producenta Boba Coka, pod jehož dohledem o dva roky později natočila své debutové album Raoui, roce 2004 uvedla druhé album, které nazvala Deb a letos jí vyšlo třetí album Mesk elil.

00463608.jpeg

Souad Massi ve svých písních zpívá o neopětované lásce, osamělosti, bolesti, ale také o naději. V jejím hlase slyšíme vroucnost, jemnost i naléhavost.

Massi je také držitelkou dvou prestižních BBC cen world music. Tato vyslankyně alžírské hudby vystoupí poprvé v Čechách. Její koncert se uskuteční zítra večer v pražské m paláci Akropolis. VYDALO: AZ/Universal Č.: 983 463.1

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio