08.06.2010

8. červen 2010

Deníky se ještě dnes věnují osobnosti Ladislava Smoljaka. Režisér, herec a scénárista zemřel o víkendu. Poslední rozloučení se uskuteční v pátek od 10 hodin v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Lidové noviny mají hned na své titulní stránce článek o tom, že divadlo hrálo poprvé bez Smoljaka. Představení Hospoda na mýtince se odehrálo včera večer v Jiráskově divadle v České Lípě. Na Ladislava Smoljaka vzpomíná v Mladé frontě Dnes herečka Libuše Šafránková.

Hodnocení letošního ročníku Pražského jara si přečtěte v Právu a Hospodářských novinách.

Hudební festival uzavřel páteční koncert ve vyprodané Smetanově síni. Po loňské Drážďanské filharmonii se cti zakončit přehlídku dostalo Berlínským rozhlasovým symfonikům s šéfdirigentem Markem Janowským. „V Brahmsově Druhém klavírním koncertu B dur dovršil letošní řadu vynikajících pianistů na festivalu Američan Emanuel Ax; následující Dvořákova Novosvětská symfonie, v posledních letech uzavírající přehlídku, převýšila loňské provedení „Drážďanských“,“ myslí si Vladimír Říha z Práva. Podle něj letošní ročník udržel loňský počet kolem padesáti koncertů, ale neškodilo by zkrácení.

Festivalovému finále chybí silná tečka. Beethoven, tak nadepsaly článek Hospodářské noviny. Petr Veber konstatuje, že absolutně hvězdné okamžiky třítýdenního festivalu zazněly už dříve při koncertech dirigentů Gardinera, Blomstedta, Perahii a Honecka. Dvořákova Novosvětská zněla efektně, ve výrazové a zvukové úrovni trochu odlišné od poetičtější české tradice, ale přesto více než uspokojivě.

V pražském Divadle Na zábradlí uvádějí hru Doroty Maslowské Dva chudáci Rumuni, co mluvěj polsky. Recenzi nabízí Mladá fronty Dnes. „Polská hra o falešných Rumunech v angličtině v Česku. To zní trochu jako jazykový blázinec, ale multikulturní změť není hlavní důvod, proč novinka v pražském Divadle Na zábradlí působí rozpačitě,“ tvrdí Alice Horáčková. Například herec Jiří Mádl působí rozpačitě. Představení získalo od listu 60 procent.

V pátek začíná v Brně první ročník mezinárodního festivalu Divadelní svět. Na jeho realizaci se spojily téměř všechny tamější scény. Jednou z duší festivalu, který kvůli nestandardně naděleným dotacím už stačil vyvolat rozmanité a ne vždy nadšené reakce, je Petr Oslzlý. Obsáhlý rozhovor s ním nabízejí Lidové noviny.

„Jak se vybíral šéf Národní galerie? To byla tedy ostuda“ – to už je titulek z Mladé fronty Dnes, která otiskuje rozhovor s kunsthistoričkou a jednou ze členek poroty, která vybírala nástupce Milana Knížáka, Milenou Bartlovou. Jak říká, ministr Václav Riedelbauch chtěl řešením situace v galerii získat respekt české kulturní obce. „Jeho předchůdci ji řešit nedokázali. A až za běhu věcí zjistil, že na to, lidově řečeno, nemá,“ dodala Bartlová.

Právo informuje o unikátním kompaktním disku Druhá světová válka. Na CD z vydavatelství Radioservis, které obsahuje 13 hodin záznamů ve formátu mp3, je například i rozhlasová zpráva o vyhlazení Lidic, projev generála Eisenhowera z 6. června 1944 k národům Evropy nebo svědectví z bojující Paříže. „Je to doklad, který má víc než jen historickou hodnotu. Vede k zamyšlení nad včerejškem i dneškem,“ uzavírá v Právu František Cinger.

autor: mvo
Spustit audio