07.07.2010

7. červenec 2010

Všechny celostátní deníky se dnes na svých kulturních stránkách věnují hlavní události těchto dnů Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. Právo a Lidové noviny otiskují fotografii herce Judea Lawa na svých titulních stranách.

Právě největší prostor v novinách dostal sedmatřicetiletý Law, jak píše Právo, hollywoodská hvězda, britský herec a v divadle jeden z nejslavnějších Hamletů posledních let.

Právo se také zabývá jednou ze sekcí přehlídky: Dny kritiků Variety, což je desítka filmů, kterou do programu festivalu vybírají kritici nejprestižnějšího filmového časopisu světa. K nejzajímavějším filmům letošní kolekce podle koordinátora sekce Radovana Holuba patří španělský Špion Garbo. Snímek se pohybuje mezi dokumentem a fikcí v příběhu dvojitého špióna, který za druhé světové války pomohl změnit běh dějin.

Recenzi na film Michaela Winterbottoma Vrah ve mně, který je také k vidění v Karlových Varech, najdete v Hospodářských novinách. Jak list uvádí, snímek stylizovaný do žánru film noir, režisér vystavěl sugestivně a rafinovaně - ovšem přetížil ho tolika explicitními scénami brutálního násilí, že se o něm teď mluví ve stejných souvislostech jako o loňském Trierově Antikristovi.

Jana Paterová v Lidových novinách hodnotí historickou hru Jindřich IV., kterou režisérka Lucie Bělohradská uvedla na Letních shakeaspearovských slavnostech na Pražském hradě. Problém nové úpravy spočívá v tom, že zásadně oklešťuje charaktery postav. Na škrty podle autorky článku hodně doplatil sám titulní hrdina v podání Ladislava Mrkvičky, který se sice snaží oživit politickou rovinu hry a působí spíše nevýrazně. Zvláště druhá polovina inscenace se zcela utápí v deklamaci nebo zbytečném přehrávání. „Inscenace Jindřicha IV. na Pražském hradě je ambiciózní, inteligentní, vkusná, ale bohužel je otázkou, jestli si divák právě tu proklamovanou aktuálnost odnese domů,“ uzavírají Lidové noviny.

Obsáhlý rozhovor s kandidátem na ministra kultury za TOP 09 Jiřím Besserem přináší Mladá fronta Dnes. Berounský starosta například říká, že jeho předchůdci žili v říši kultury, ale on má výhodu v tom, že zná i veřejnou správu. Tvrdí také, že přímé jmenování Václava Kasíka do čela České filharmonie je pro něj naprosto nepřijatelné. Na tento post vypíše výběrové řízení. Co se týká nástupce Milana Knížáka v Národní galerii, Besser vyčkává na schůzku s odstupujícím ministrem kultury Václavem Riedlbauchem.

Mladá fronta Dnes nabízí zvláštní přílohu Hudební Krumlov.

Lidové noviny se na stránce Horizont ptají Komu patří velikán? a v textu se věnují osobnosti Gustava Mahlera.

Viděla jsem Kaplického Selfridges, to je titulek sloupku Jany Machalické z Lidových novin. Budova slavného architekta stojí v Birminghamu. „Je to nádherná stavba, odvážná a originální, a postavil ji tvůrce světového formátu. Abyste její krásu, která si nezadá s krásou gotické katedrály, mohli vychutnat, nestačí vidět ji na fotce: Je nutné jet na místo,“ tvrdí redaktorka. Při pohledu na budovu zažívala dva protichůdné pocity - pýchu a vztek. Byla pyšná na našeho rodáka Jana Kaplického a zuřila, že doma jsme mu nic takového postavit nedovolili.

autor: mvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.