05.03.2010

5. březen 2010

Celostátní deníky se na svých kulturních stránkách věnují třem společným tématům: přinášejí recenze na film Alenka v říši divů, věnují se nadcházejícím udílení cen Český lev a Oscar a informují o soutěži Czech Press Photo.

Domácí kina začínají promítat film Tina Burtona Alenka v říši divů. Kateřina Farná v Právu tvrdí, že film je výchovný snímek o záchraně jednoho světa. Knižní předlohou se režisér inspiroval jen volně. Postavy i příhody prořídly - zachoval například Bílého králíka s vestou a hodinkami, Housenku s dýmkou, šklebící se Kočku nebo Zajíce Březňáka. K případu ukradeného vdolku nebo přetírání bílých růží na červeno jen letmo odkazuje. "Alenka v Říši divů není špatný film, jen na Burtonovy poměry patří k méně zdařilým," tvrdí Právo.

Alence chybí Carroll i Burton, to je titulek z Lidových novin. "Nedá se říct, že by Burtonova Alenka v říši divů byla nepovedená: na to je předloha až moc dobrá a režisér zkušený, Jde ale o poněkud sterilní sázku na jistotu a promarněnou šanci," myslí si Vojtěch Rynda.

Druhou Pucciniho operu nazvanou Edgar uvedl liberecký operní soubor. Podle Heleny Havlíkové se emoce dirigentu Martinu Doubravskému podařilo zprostředkovat věrohodně a výkon orchestru i sboru pod vedením Martina Veselého byl soustředěný, zvukově stmelený i dynamicky plastický. Režisér Martin Otava našel způsob, jak srozumitelně "odvyprávět" neznámou operu a překlenout její slabiny. Scénografu Zavarskému se podařilo navodit jakýsi halucinogenní "sen o středověku". "V každém případě se ale liberecká opera blýskla dramaturgickou nápaditostí a inscenace vyvolala zasloužený ohlas," chválí Lidové noviny.

70 procent si vysloužilo Ibsenovo drama Heda Gablerová v pražském Švandově divadle od Mladé fronty Dnes. Jak píše Kateřina Rathouská, redaktorka Vltavy, , drama sice doznalo změn, ale režisér Daniel Špinar potvrdil, že téma pokřivených vztahů je stále aktuální. Titulní roli ztvárnila herečka Jana Stryková. Kritička míní, že její nešťastná nedospělá Heda není "zrůdou v ženské podobě", jak dotyčnou popsaly recenze na konci 19. století. Přestože intrikuje a dokáže být zlá, má i křehké polohy, a někdy budí soucit. K celkovému zjemnění přispívá také píseň Sunday Morning od Velvet Underground.

Liberecké Naivní divadlo uvádí představení Neklan.cz aneb Ze Starých pověstí českých a hodnocení otiskují Hospodářské noviny. Petr Vendera upřesňuje, že hru napsali Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, Vašíček ji i režíroval, se vtipem jako Jára Cimrman. Pověst o Lucké válce přepracovali pro svou potřebu a doplnili zmínkami o Bivojovi nebo Libuši. Humor často propojili slovně a také vizuálně se současností.

Na výstavu litografie francouzského umělce Jeana Dubuffeta ve Stálá expozici primárního umění Afriky a tvorby Jiřího Anderleho v Pelleově vile v pražském Bubenči zve Právo. Připomíná, že Dubuffetovy grafické listy pracují se strukturami přírodních materiálů - kamene, kůry, srsti, bláta, omítek. V suterénu vily jsou vystaveny kresby Miloše Ševčíka. Díla z posledních let autorova života evokují zasněžené, v dálce mizející brázdy v poli, vlnu, která pohlcuje sama sebe, nebo bubliny, které právě praskly.

autor: mvo
Spustit audio