02.03.2010

2. březen 2010

Kulturní stránky našich hlavních celostátních deníků přinesly jedno společné téma. Informují o smrti kunsthistoričky a signatářky Charty 77 Anny Fárové. V Lidových novinách na ni vzpomíná Jáchym Topol. Další nekrology uvedlo i Právo a Hospodářské noviny.

Právo mimo jiné otisklo rozhovor s dirigentem Johnem Eliotem Gardinerem, který v minulém týdnu dirigoval Českou filharomonii v Rudolfinu. Na otázku Vladimíra Říhy, proč tentokrát řídil díla Schumanna a Martinů, odpovídá: "Určitě to nebylo kvůli výročím autorů. Vybírám si skladatele, kteří mne přitahují svou tvorbou a Robert Schumann a Bohuslav Martinů k nim patří. Navíc jsem chtěl využít skvělé hornové sekce orchestru s Ondřejem Vrabcem a nastudovat s nimi Schumannův Koncert pro čtyři lesní rohy."

V Lidových novinách si můžete přečíst recenzi Jany Paterové na inscenaci Heda Gablerová v režii Daniela Špinara, která měla svou premiéru v sobotu ve Švandově divadle. Podle Paterové režisér ve spolupráci s dramaturgyní Martinou Kinskou Ibsenův text výrazně zeštíhluje a jazykově lehce aktualizuje. Zbavuje ho dobové podmíněnosti, ale nedeformuje ho. Zajímají jej především vztahy a pocity postav, a to do té míry, že eliminuje společenskou rovinu hry. Posiluje naopak téma otázek po smyslu života. Recenzi Jany Soprové na Hedu Gablerovou uslyšíte už za okamžik v Mozaice.

Lidové noviny otiskly také glosu Vladimíra Justa na festival činoherního a loutkového divadla pořadaný na šesti ostravských scénách Ostravar, který se konal v minulém týdnu. Podle Justa účastníky festivalu a i jeho nejvíce oslovily inscenace Jana Mikuláška.

V Mladé frontě Dnes najdete rozhovor s ministrem kultury Václavem Riedlbauchem. Rozhovor, který vedla Klára Kubíčková, se týkal složení komise, která bude vybírat nástupce Milana Knížáka v čele Národní galerie.

Další Alenka, nikoli jedinečná! Spojení Johnnyho Deppa s Timem Burtonem slibovalo zážitek. Tenhle film však mohl natočit každý, tak zní titulek k recenzi Mirky Spáčilové na film Alenka v říši divů, kterou si můžete přečíst v Mladé frontě Dnes.

Marie Reslová v Hospodářských novinách uvedla svou glosu na představení Lamento/Z tance v prach a opět do tance, kterou v pražském prostoru Roxy - NOD režíroval Jan Nebeský a také na představení Teď - Navždy v malostranském Rubínu, pod nímž je podepsáno režijní duo SKUTR.

autor: Hana Baroňová
Spustit audio