Zprávu o Oscaru za dětskou roli pro Ivana Jandla dobový tisk téměř utajil

24. leden 2017

Ivan Jandl mohl být velmi slavný. V roce 1948 totiž dostal Oscara pro dětského herce za svůj výkon v americko-švýcarském filmu Poznamenaní. Slávy se ale nedočkal, dokonce si pro ocenění ani nesměl do Ameriky přijet. Překazil mu to komunistický puč v únoru 1948.

Dnes je tomu osmdesát let, co se Jandl, jehož jméno je spojeno i s Československým rozhlasem, narodil. Český rozhlas při této příležitosti zřizuje cenu, která po něm bude pojmenovaná. Bude udělovaná osobnostem, které významně přispěly rozvoji rozhlasové tvorby.

Ivan Jandl sice získal Oscara, jeho filmová kariéra ale byla krátká. Zazářil v podstatě v jednom filmu, v několika málo dalších se mihl, a to všechno ještě v dětství, říká filmová historička Eva Urbanová: „Jeho první vystoupení bylo v maličké dětské roli u Martina Friče ve filmu Varůj! A Fred Zinnemann, když se rozhodl natočit ten americko-švýcarský film, potřeboval nějaké slovanské dítě, které se ztratí a jeho matka ho v poválečné Evropě hledá. Režisér dostal tip na tohoto chlapce, který vypadal velmi dojemně a byl šikovný, uměl mluvit.“

03787624.jpeg

Ivan Jandl dostala za tuto jedinou svoji velkou filmovou roli Oscara V tehdejším Československu nebyly ohlasy na tuto cenu příliš veliké, protože do toho přišel únor 1948: „Já když jsem to hledala v dobovém tisku, tak v podstatě to byly malinkaté zmínky, jen pod čarou mezi několika dalšími zprávami. On, bohužel, se strefil se svým výkonem a se svým oceněním do špatné doby. On už si ani nemohl pro něj jet do Hollywoodu, to vůbec nepřicházelo v úvahu. Ale Ivan Jandl nedostal jenom toho Oscara, ale dostal i předtím Zlatý glóbus. Ten jeho dojemný a úměrně roli velice dobrý herecký výkon, vzal tehdy za srdce každého.“

Zahrál si ještě ve třech filmech malé dětské role Profesně byl Ivan Jandl spjat i s Československým rozhlasem. V 60. letech 20. století působil jako hlasatel, před tím, ve 40. letech, byl členem Dismanova dětského rozhlasového souboru. Právě tam si ho režisér Fred Zinnemann našel a do role jeho maminky obsadil věhlasnou operní divu Jarmilu Novotnou. V roce 1966 Ivan Jandl vzpomínal, jak na práci na filmu, tak i na slavné kolegy, se kterými se při filmování poznal. Sošky Oscara i Zlatého glóbu určené Ivanu Jandovi, jsou dnes uloženy v Národním filmovém archivu.

Spustit audio