Změna je život

20. leden 2016

Tak jsem si, díky vysokému pracovnímu nasazení úředníků z Bruselu, mohl zase oddechnout. Poté, co jsem byl informován o normách zakřivení okurek a banánů podle evropských standardů (jiná zakřivení rozhodně nekupuji), poté, co byl vyřešen kardinální problém kontinentu, který se týkal názvu našeho pomazánkového másla a konzumace octových utopenců s cibulí, přišla další informace o vytvoření devítistránkového elaborátu, který se týká používání voskových svíček.

Konečně mám, díky EU po starostech, a vím, jak veliký má být u svíčky knot i plamínek a kolik nanogramů svíčkového popílku mi smí o příštích Vánocích spadnout z rozsvíceného stromečku. Poučeni dobrým příkladem nelení ani naši úředníci. Pod stále platným heslem, že postaru se žít nedá, přichází s obrovskými změnami, které náš život jen a jen obohatí. Považte.

Patrné je to především u řemesel a povolání. Z mého okolí už vymizeli všichni truhláři, zedníci a kováři, stali se z nich manažeři. Moje paní krejčová se stala operátorkou oděvní tvorby a můj soused, který jezdí ve fabrice s ještěrkou, se proměnil z řidiče v podnikového logistika. Ze zdravotní sestry se stala pracovnice v přímé ošetřovatelské péči a ani já jsem nezůstal pozadu a z dosavadního psychiatra jsem se proměnil v nositele zdravotnického výkonu.

Z pacienta se stal pojištěnec, z učitele je dneska edukátor, z výuky edukační proces, ze sociální sestry je klíčová pracovnice. Pacient už z lůžka nevstává, ale provádí vertikalizaci. Mimo to už nechodíme do práce, ale do procesů. Lékaři do léčebně preventivního, učitelé do výchovně vzdělávacího, dělníci do výrobního a zemědělci do pěstebně chovatelského.

Když jsem v době socialismu slyšel žertovné názvy pro uklízečku coby kosmetičku podlahových krytin a pro kopáče co konstruktéra planetárních rýh, bral jsem to jako neslušné žertování s lidskou prací. A ejhle, čas pokročil a co bylo dříve vtipem, stává se realitou. Možná je to dobře. Vždyť život bez tak podstatných změn byl by jednou nekonečnou nudou.

autor: Max Kašparů
Spustit audio